Meillä siivotaan. Maku-lehtikin tuli joitain vuosia, mutta en koskaan sille syttynyt. Paljon mainoksia, harvaan kirjoitettua tekstiä ja reseptejä arkiruokiin. Kantaessani vuosikertoja taloyhtiön lehtikaruselliin kiertoon keräsin kasvisruokarepertuaaria laajentaaksemme joitain kokeilemisen arvoisia reseptejä talteen.

Viittakiven lehtikaalikeitto (4 annosta), Maku-lehti, syksy 4/2007

350 g lehtikaalia
1 iso sipuli
3 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1 pkt (250 g) sulatejuustoa paloiteltuna (esim. Koskenlasikija)
2 rkl omenaviiietikkaa
1 tl suolaa
1/4 tl valkovippuria
ripaus kuivattua chiliä tai cayennenpippuria

Paloittele lehtikaali ja sipuli. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa ja kuullota siinä vihannekset. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja kääntele hetki. Lisää maito kertakaatona voimakkaasti sekottaen ja kiehauta keitto. Sekoittele, jotta keitto ei pala pohjaan.

Laske lämpö minimiin ja lisä loput aineet. Anna keiton hautua kannen alla noin 10 minuutin ajan. Soseuta keitto ja tarkista maku. Lehtikaalin sijasta voit käyttää keittoon pinaattia tai mangoldia.

Kurkkukaviaari blinien seuraksi, Maku-lehti loka-marraskuu 7/2006

1 kurkku
1/2 omenaa
1/2 sipulia
1 prk (120 g) smetanaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl rouhittua valkopippuria
1/2 dl tilliä silputtuna

Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet j aleikkaa puolikkaat pieniksi kuutioiksi.. Kuori omena ja sipulinpuolikkaat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Sekoita kuutiot, smetana, mausteet ja tillispilppu juuri ennen tarjoilua. Tarjoa vastapaistettujen blinien kanssa.

Jaakko Selinin mausteiset munakoisot (2 annosta), Maku-lehti talvi 8/2006

1 munakoiso pitkittäin neljäksi lohkoksi leikattuna
rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl inkivääriä raastettuna
1/2 tl kuminaa jauhettuna
chiliä maun mukaan
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
1 dl vettä

Koristeeksi thaibasilikaa tai muita yrttejä

Voitele munakoisoveneiden leikkauspinnat kevyesti öljyllä. Nosta munakoisot kuumalle paistinpannulle. Painele kevyesti ja anna paahtua, kunnes pinnat ovat ruskistuneet kauniisti. siirrä munakoisot lautaselle odottamaan.

Sekoita valkosipuli, inkivääri, kumina ja chili tilkkaan vettä, kaada pannulle ja anna kiehua hetken. Varo, ettei valkosipuli pääse palamaan tummanruskeaksi ja karvaan makuiseksi. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon soijakastike, hunaja, sitruunamehu ja vesi. Lisää munakoisot leikkuupinta alaspäin kiehuvaan maustenesteeseen, anna hautua kymmenisen minuuttia ja nosta kahdelle lautaselle. Lusikoi maustelientä munakoisojen päälle ja anna jäähtyä. Koristele basilikalla ja tarjoa tapasten tapaan.