Nautimme viikonloppuna kaikille maistuvan Cajun-henkisen aterian, jonka kirjoitan taas itselleni ylös tuleviakin tarpeita varten. Harrastukseksi tätäkin kai voi sanoa, mutta rakastan erityisesti kokonaisten menukokonaisuuksien suunnittelua ja ajattelen ateriaan kuuluvan myös ruokajuomavalintojen. Kyllä meillä silti paistetaan pannulla myös einesmaksalaatikkoa ;).
Katkarapuja "La Louisiana", jasmiiniriisiä
Brown Brothers: Dry Muscat
***
Paistetut banaanit, pekaanikermavaahto
Cajun-mausteseos oli Glorian Ruoka & Viini-lehdestä 06/2008
2 tl kokonaisia mustapippureita
2 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl paprikajauhetta
1 tl cayennepippuria
1 tl sinappijauhetta (esim. Colman's)
Mittaa mustapippurit, fenkolinsiemenet, oregano ja timjami valurautamortteliin tai sähköiseen maustemyllyyn. Jauha ne mahdollisimman hienoksi. Lisää loput mausteet ja jauha kaikki vielä sekaisin. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.
Katkarapuja "La Louisiana" (Eero Mäkelän kirjasta Ruoan ja viinin liitto)
400-500 g perattuja jättikatkarapuja (meillä kalatukku onneksi lähellä!)
120 g suolatonta voita
1 rkl Worchestershire-kastiketta
1 rkl cajun-mausteseosta
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sherryä
3 rkl kermavaahtoa
1 dl hienonnettua salotti- tai tavallista sipulia
Ota voista noin 30 g, kuumenna se ja paista siinä sipuleita ja jättikatkarapuja pari minuuttia. MAusta mausteseoksella.
Lisää Worchestershire-kastike ja viinit ja vähennä lämpöä. Pane pannuun pieniksi paloiksi leikattu kylmä voi ja imeytä se hiljaa pannua pyörittäen pannussa olevaan liemeen. Lisää lopuksi kermavaahto ja kuumenna kiehuvaksi.
Tarjoa riisin kanssa.
Paistetut banaanit (Glorian Ruoka & Viini 01/2004)
4 kiinteää banaania
2 rkl voita
2-4 rkl fariini- tai muscovadosokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
4 rkl tummaa rommia
appelsiinimehua
Sulata voi isossa paistinpannussa. Lisää sokeri ja mausteet sekä rommi. Sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa.
Kuori banaanit ja halkaise ne pituussuunnassa. Nosta banaanit pannuun ja anna kuumentua. Kypsennä varovasti, jotta banaanit eivät pehmene liikaa. Lisää tilkka appelsiinimehua niin, että liemestä tulee siirappimainen kastike. Tarjoa pekaanikermavaahdon kanssa.
Pekaanikermavaahto (samasta lehdestä)
2 dl kuohukermaa
2 rkl fariini- tai muscovadosokeria
0,5 tl kanelia
3 rkl tummaa rommia
2 rkl rouhittuja pekaanipähkinöitä
Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon sokeri, kaneli, rommi ja pähkinärouhe.
Kommentit