Miehen lempisaippuoita minun tekeleistäni ovat olleet sitruksen tuoksuiset saippuat, joista on viimeinen otettu käyttöön. Tämä kauan kaivattu ompelulta vapaana vietetty ilta generoi siis saippuamassan saunan lauteille kovettumaan piiiiiitkästä aikaa.

Perusresepti oli Saara Kuhan kirjan laventelisaippua toisentuoksuisena. Tätä reseptiä en muista kokeilleeni aiemmin. Tai sitten en vain muista ;).  Nesteenä (ohjeen mukaan aaloemehua tai vettä) käytin 30 g Sanasolia ja 110 g vettä. Tuoksuöljyjä oli monta erilaista, mutta jälleen sillä perusperiaatteellani valittuja: jotain synteettistä ja jotain eteeristä.

Sekoitus oli tällainen

4 tl eteeristä verigreippiöljyä (Pienestä tuoksukaupasta)
4 tl Tangeriini-tuoksuöljyä (Pienestä tuoksukaupasta)

2 tl Juicy, Baby!  greipintuoksuista tuoksuöljyä Day-Starin nettikaupasta
1 tl eteeristä appelsiiniöljyä

Massa jämähti alle aikayksikön tuoksuista ja alkoi muodostaa paakkuja. Keksin kokeilla, miten se käyttäytyisi mikrossa, eli sulaisivatko paakut pois. Massa alkoi kuohua laavavyöryjen lailla, mutta sammutin tehot pois päältä aina, kun vuoan laidat lähestyivät. Tälla lailla ja välillä massaa sekoittaen luulen paakkujen sulaneen ja massasta tuleen melko kuohkeaa tiiviin sijaan. Varmasti se kuluu käytössä nopeammin kuin tiiviit saippuan palat, eikä eteerisiä öljyjäkään olisi kannattanut kuumentamalla haihdutella. Lopputulos on mukavan rouhean näköinen saippuaharkko, jonka tuoksu on erinomainen.  En malta odottaa, että saisin leikata sen huomenna.  Toisaalta, saippua oli niin kovaksi jähmettynyttä, että leikkauksen olisi voinut varmaan tehdä jo tänäänkin.

Hassua, että olen alkanut pitää entistä enemmän sellaista rustiikkisen näköisistä saippuoista, joissa näkyy käsillä tekemisen jälki. Saippualla ei ole luonnetta ollenkaan, jos se on liian siloposkinen.

Tällaista tuli, kuva lisätty leikkauksen jälkeen. Jämähtämisen ja tarkoituksella-kuohuttamisen jäljet näkyvät rakenteessa.