Tämä postaus täydentyy ehkä vielä lähipäivinä. Haluan kerätä itselleni ja vierailleni muistiin kaikki tiistain reseptit.

Menukokonaisuus on seuraava:

Chorizoa
Serrano-kinkkua
Kalamata-oliivejä
Artisokansydämiä
Pistoa
Sherrymarinoituja herkkusieniä
Äyriäisiä tomaatti-valkoviinikastikkeessa
Tonnikala-perunasalaattia
Espanjalaista tortillaa eli perunamunakasta
Patonkia

Sangriaa
Punaviiniä ja valkoviiniä, hiilihapotettua vettä

 

Lihapullat lampaasta ja naudasta

 

Käytän noin 400-450 gramman jauhalihamäärän, josta on 60 % lammasta ja 40 % nautaa (ei tarvitse olla mitään vähärasvaista). Aloitan pienehkön sipulin ja yhden valkosipulinkynnen kuullotuksella, jotka lisään jäähtyneinä jauhelihamassaan. Turvotan noin desin korppujauhoja noin desissä kermaviiliä tai creme fraichea, ja munien koosta riippuen käytän 1-2 munaa. Maustan taikinan usein jauhetulla paprikalla, ripauksella cayennea, mustapippurilla, suolalla ja yrttimausteilla (oregano, basilika, ehkä ripaus rosmariinia). Joskus paistan pyörykät laiskuuttani uunissa, joskus pannulla. Kastikkeessa tarjottuina niiden ei tarvitse olla täydellisen pyöreitä ja tasaruskeita, mistä syystä uunissa paistokin tulee kysymykseen.

Lihapullat tarjotaan kastikkeessa, johon ensin  kuullotan puolikkaan pienestä paprikasta (n. 70-80 grammaa silputtua paprikaa) sipulista ja pienehkön sipulin hienonnettuna (noin 100 g sipulia). Lisään 500 g tomaattimurskaa, huuhtelen purkin desillä vettä ja lisään noin desin punaviiniä. Maustan suolalla, sokeriripauksella ja haudutan noin tunnin. Pippureita kastike ei enää minun makuuni kaipaa, sillä pyörykät teen mausteisiksi. Lisäksi silppuan lopuksi kastikkeeseen tuoretta persiljaa tai oreganoa.

 

Sherrymarinoituja herkkusieniä

teen seuraavasti: öljyssä oikeasti kuumalla pannulla paistetaan lohkottujapuolitettuja (koosta riippuen) herkkusieniä 300-350 g kaikilta kyljiltä niin, että saavat väriä. Maustetaan mustapippurilla ja suolalla, ja pannulle kaadetaan 0,75 dl puolikuivaa sherryä. Sherry saa kiehua kokoon pannulla, kaikki neste saa hävitä. Viimeisenä sienille herryn kuivuudesta riippuen voi lisätä aivan ripauksen sokeria, mutta määrä ei saa olla edes 1/4 -teelusikallista.

Äyriäiset tomaatti-valkoviinikastikkeessa

300 g katkarapuja
100 g simpukoita
70-80 g hienonnettua sipulia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
400-500 g tomaattimurskaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
kalaliemikuution neljännes
suolaa, mustapippuria, cayennepippuria

Kuullota sipulisilppu, lisää valkoviini pannulle. Valkoviinin kiehuessa lisää myös tomaattimurska ja kalaliemikuution neljännes. Anna kastikkeen saostua ja kiehua kokoon noin puoli tuntia. Mausta mustapippurilla, suolalla ja cayennellä. Lisää äyriäiset, mutta älä keitä kastiketta enää.

Tortilla española eli perunamunakas

Kuorin kuusi pienehköä perunaa ja hienonsin puolikkaan sipulin. Viipaloin perunat ohuiksi siivuiksi, sipulirenkaita laitoin vielä neljään osaan. Paistoin perunat pannulla miedolla lämmöllä hitaasti kypsiksi, maustoin mustapippurilla ja suolalla. Vispasin kulhossa kevyesti 8 munaa, ja maustoin nekin suolalla. Kaadoin irtopohjavuokaan ensin munaseosta, ja ladoin sitten perunat kerroksittain vuokaan, ja lopuksi niiden päälle valutin kaiken lopun munamassan.  Hyydytin munakasta uunissa irtopohjavuoassa 175 asteessa kiinteäksi, sillä pelkäsin, etten saisi ilman teflonpannua sitä käännettyä ehjänä. Hyydytetyn munakkaan kippasin vielä paistinpannulle margariinin ja öljyn seokseen saamaan väriä pintapuoleltaan. Lautasen avulla sain kumottua paistuneen munakkaan himpun väriä saanut puoli ylöspäin tarjoiluastiaansa.

Pistoon

käytän 1/2 kesäkurpitsaa, 1 punaisen paprikan ja 1 keltaisen paprikan. Kuullotan kasviksiä suikaleina öljyssä, maustan yrttimausteilla (tänään 0,25 tl rosmariinia, 1/2 tl oreganoa, 1/2 tl basilikaa ja vähän tuoretta timjamia), suolalla, hitusella cayennea ja ripauksella sokeria. Noin 10 minuutin haudutus jättää kasvikset sopivan kypsiksi, mutta vielä pureskeltaviksi.

Olihan siinä puuhaa, - mutta nyt saavat vieraat tulla ; ) ! Sangria täytyy tehdä huomenna, hedelmät ovat kuitenkin jo pilkottuina.

Sangria

1 plo punaviiniä
1 dl brandyä
0,5 dl Cointreauta
n. 8 dl tuoremehua
n. 4-5 korkillista giniä
0,5 l Spriteä
0,5 l vichyä
sitruuna- ja appelsiiniviipaleita kannuun (huomenna on appelsiinia, limeä ja persikkaa)