On väistämätöntä, että jotkut asiat ottavat pattiin. Eihän tätä olemistaan voisi kutsua edes elämäksi, jos ei silloin tällöin nyppisi jokin pienempi tai suurempi asia. Parvekkeelle näitä pieniä harmeja on kasaantunut jostain syystä useita: ongelmajätematot, likaiset ikkunat ja jokakesäiset kirvat.

Ongelmajätematot ovat kaiketi kaksi vuotta sitten ostetut edulliset mutta meille erinomaisesti sopineet Anttilan matot, joiden vihreä väri on auringossa haalistunut, - tietenkin laikuittain eikä tasaisesti-, ja jotka ovat saaneet ruostetahrojakin parvekkeen sementtilattian valuun käytetyistä tukiraudoista kukkien kasteluvesien tai ukkosmyrskyjen kasteltua parvekkeen lattiaa. Ongelmajätteeksi matot keväällä luokittelin siksi, että ne ovat niin kookkaat, ettei niitä voi laittaa pesukoneeseen värjättäväksi. Molemmat puolet ovat olleet jo ylöspäin, - ei niitä voi enää kääntääkään. Ruostetahroihin ei ole pystynyt mikään pesuaine. Tänään olen todennut keväisen harmistuksen laantuneen ainakin seuraavilla konsteilla, vähän kuin itsestään.

- pidetään niitä mattoja sittenkin parvekkeella vielä yksi kesä eikä heitetä niitä menemään. Aurinko haalistaa niitä entisestään, laikuittain haalistuneet kohdat haalistuvat lisää, värierot tasoittuvat. Mattoihin pitää vain alkaa asennoitua yhtä sympaattisina kuin lempikesäfarkkuihinsa, jotka ovat polvesta puhki. Eivät ne nyt niin kamalat olekaan.

- pestään ne matot vielä uudelleen näin loppukesästä. Mäntysuovalla niihin saa ainakin raikkaan tuoksun, joka tuo mieleen mustikkakankaat ja matonpesun Lammaskallioilla pienenä isän ja äidin mukana, emalimukeihin kerätyt mustikat, metsämansikat heinänkorressa ja kiireettömyyden.

- annetaan viimeisten kuukausien aikana pienen ihmisen tärvellä olohuoneen lepotuolin puhki kulunut nahka käyttökelvottomaksi. Nojatuoli harmittaa nyt paljon enemmän, nämä matot ovat oikeastaan aika pikku juttu ; ).

- saunotaan terapiasaunassa muutama ilta putkeen. Revitään kaikki kirvoihin kuolleet kasvit parvekkeelta pois ja päätetään hakea uusia Plantagenista. Päätetään pestä parvekkeen ikkunat, jotta huomio kiinnittyisi maiseman ihasteluun ja sen ihmettelyyn, että niistä ihan oikeasti näkee läpi. Katseen linja pestyjen ikkunoiden myötä kulkee paljon mattoja korkeammalla.