Niin moni kertoi kokeilleensa lierihatun ohjetta, että innostuin kuvaamaan vaihe vaiheelta myös muotoonommellun huivin tekemisen, jotta perheen pikkupojatkin saisivat yhtä paljon päähineitä kuin mitä neidit näyttävät saaneen ! Vaikka käyhän tämä malli myös tytöille, ja toisaalta lierihatun kuosilla ja lierin leveydellä voi vaikuttaa paljon siihen, miten poikamainen siitä tulee.

1. Kaavan suunnittelun aloitin piirtämällä samankokoisen ympyrän kuin mitä päähineen saajan päänympärys oli, 53 cm (katkoviivat). Puolikkaan ympyrän toisesta sivureunasta piirsin vähän reilun kolmanneksen korkeudelle säteen korkeudesta pystyviivan 90 asteen kulmaan ympyrän halkaisijaviivalta. Yhtenäisellä viivalla on kuvattu lopullinen sivukappaleen kaavan muoto, joka on siis otsalta jyrkempi ja takaraivolta loivemmin laskeutuva eikä korkein kohtakaan enää ole ympyrän säteen korkuinen. Tuollaisia sivukappaleita leikataan 2 kpl, lisää saumanvarat kaavaan.

1665741.jpg

2. Tumma kuva ja ryppyinen kaava ;) ,pointtina kuitenkin kuvata keskikaitaleen muoto. Näitä on monenlaisia, päälaelle leveneviä, muotolaskoksilla jälleen kavennettuja, mutta tämä on kaikkein yksinkertaisin malli. Ajattelen sen kahtena osana, niin hahmotan mittasuhteita paremmin. Kappaleen leveys on päänympärys - 4 r :2 +1 cm siksi, että hatun tulisi olla sentin leveämpi kuin mitä päänympärys on. Laskukaavassa vähennetään siis ne kahden puolikkaan ympyrän halkaisijat päänympäryksestä, jotta saadaan jäljelle jäävän keskilipareen kankaanleveys.

Vasemmanpuoleinen, erillisellä kaarella merkitty osa on pituudeltaan saajan päänympärys : 2. Minulla siis 26,5 cm. Oikeanpuoleinen "jatkopala" on pituudeltaan ympyrän säteen korkuinen. Viimeiseksi piirsin sen perään ihan käsivaralla tuon kolmion kärjen. Tällaisia kappaleita leikataan 1, mutta sitten lisäksi tuon säteenkorkuisen suorakaiteen ja kärkikolmion muodostaman palan muotoinen kappale alavaraksi niskan puolelle. Muista aina leikata kappaleille saumanvarat.

1665742.jpg

3. Reunakaitaleen leveys oli minulla noin 6 cm, ja mitta päänympärys + 4r. Ei kannata tehdä kamalan kapeaa siitä reunakaitaleesta, jotta sen saa käännettyä oikeinpäin pitkän sivusauman ompelun jälkeen.

4. Kokoaminen aloitetaan kääntämällä päärmeet sivukappaleiden suorareunaisiin päätyihin.

1665748.jpg

5. Alavaran kiinnittämättä jäävä reuna huolitellaan ja alavaran voi joko ommella nyt kiinni  keskilipareeseen tai vielä näppärämmin, jos omaan hahmotuskykyynsä luottaa ja kappaleet tulevat oikein päin ;), sen voi saumata yhdellä ompeleella pitkän sivun ompelun yhteydessä mukaan sivusaumaan. Alakulman saumauksen jälkeen siitä voi leikata kärjen pois, niin kappaleet käännettynä muodostavat terävämmän kulman.

 1665799.jpg


6. Tästä lähikuvasta näkee, ettei yhtään haittaa, jos ja kun näillä mittasuhteilla alavarakappaleen ja kupuosan väliin jää kapea rako. Se kääntyy nurjalle puolelle ja tikataan kiinni sitten myöhemmin.

 1665801.jpg


7. Ompele toisen puolen pitkä sivusauma samalla tavalla. Päärmätyt sivukappaleiden päädyt jättävät varaa kiristää huivia sitten aikanaan solmimalla oikeaan kokoon. Päähine näyttää nyt tältä nurjalta puolelta:
1665803.jpg

8. Ompele otsalle ja ohimoille tuleva reunakaitale tuubiksi, joka on molemmista päistä auki. Käännä se oikeinpäin.

1665812.jpg

9.  Neulaa reunakaitale huolitellun huivin reunan päälle huivin oikealle puolelle, ompele kiinni alareunasta ja käännä. Käännä reunakaitaleen päädyt sisään ja tikkaa ne kiinni. Koristele huivi haluamillasi tikkauksilla, esim.päälaella olevat saumat koko mitaltaan kiertäen aina alakolmionkin ja reunakaitale mukaanlukien solmimisnauhat.

1665820.jpg

10. Tältä näyttää valmis huivi takaa:

1665835.jpg

11. Ja valmis huivi edestä:

1665842.jpg

Jos ohjeesta on sinulle iloa ja sitä kokeilet, olisi kiva, jos jättäisit kommenttisi blogiini!