Olen ryhdistäytynyt keittiössä. Laihdun aina, kun alan valmistaa kolmen ruokalajin menukokonaisuuksia ;), sillä kun ruoanlaittoon keskittyy ja tulee sellainen wannabe-keittiöammattilaisolo, vähempi ja laadukkaampi riittää.

Muutaman menukokonaisuuden joulunjälkeiseltä ajalta haluan kirjoittaa ylöskin, sillä ne ovat olleet omasta juomavalintoja myöten mielestämme onnistuneita ja niihin olisi kiva palata joskus uudelleenkin.



Ensimmäinen oli ystävien kanssa järjestettyyn oluttastingiin suunniteltu menukokonaisuus:

***
Blinejä, mäti-sipuli-smetanavaahtoa ja kylmäsavulohitahnaa
Itse tehtyjä makkaroita, lihapullia ja hapankaalia
Olutcheddar
Suklaa-stoutkakku ja vaniljakastike

***

Ruokajuomana testasimme erilaisia oluita, joista onnistuneimpina yhdistelminä jäivät itselleni mieleen vehnäoluet ja Tuborgin jouluolut blinien kanssa, Carlsbergin Jacobsen Golden Naked Christmas Ale makkaroiden kanssa ja Daleside Chocolate Stout suklaa-stoutkakun kanssa.

Suklaa-stoutkakku (8:lle, lähde: Glorian Ruoka & Viini 07/2008)

150 g tummaa suklaata (sis. 65-70 % kaakaota)
150 g voita
1 dl stout-olutta (esim. Guinness Draught)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
3 kananmunaa

Sulata suklaa ja voi kattilassa. Anna seoksen hieman jäähtyä. Sekotia kuivat aineet keskenään. Lisää kuiva aineet ja olut suklaaseokseen. Sekoita hyvin.

Vatkaa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. Kääntele suklaaseos varovasti vaahdon joukkoon.

Kaada taikina kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan ( halk. 22 cm). Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kakku on kypsä, kun se irtaa hieman vuoan reunoista ja repeilee kevyesti paistopinnalta. Anna kakun jäähtyä. Nosta jäähtynyt kakku jääkaappiin 6-12 tunniksi. Tarjoa lisänä vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.

Juomasuosituksena kakulle kahvin sijaan oli täyteläinen ja paahtuneen makuinen portteri Meantime Coffee Beer. Sitä en itse onnistunut
kakun kanssa tarjottavaksi löytämään, ja meillä kakku tarjottiin
Daleside Chocolate Stoutin kanssa.

*****************************************************

Toinen miellyttävä kokonaisuus oli välimerellinen viikonloppuateria.

***
Kesäkurpitsakeitto sahramilla ja valkosipulilla
Uppopaistetut turskapyörykät, aioli ja pilkottuja tuoreita kasviksia
Sitruunasorbetti
Hermanos Lurton Verdejo, J. & F. Lurton, DO Rueda, Espanja

***


Vastapainoksi sille rakensimme tämän viikonlopun menua kotimaisen ruokaperinteen ympärille.

***
Silli-kananmunakaviaaria saaristolaisleivillä
Sisäfilepihvi ja valkosipuliperunat, pippurikastike
Leipäjuusto ja lakkahillo
Paula Syrah, Viña Doña Paula, Mendoza,  Argentiina

***


Valkosipuliperunoissa 900 g kuorimatonta perunaa oli meille kolmelle sopiva määrä.  Mies haluaa valkosipulia käytettävän hillitysti, mistä syystä uskalsin laittaa vain kolme valkosipulinkynttä, mutta hän sanoi itse, että seuraavalla kerralla saa laittaa vähän enemmänkin. Teen valkosipuliperunat aina nykyään siten, että perunaviipaleisiin paistetaan pannulla väriä ja valkosipulitkin saavat olla mukana jo pannulla pehmenemässä, maustan viipaleet samoin jo pannulla, ja sitten laitan perunat laitetaan noin 200-asteiseen uuniin 20-30 minuutiksi ilman nestettä ja kypsennystä jatketaan kerman kanssa vielä toinen mokoma.

Pippurikastikkeeseen käytimme valmista demi-glace -kastikepohjaa melkein 2 dl, noin 2 rkl konjakkia, kuohukermaa, suolaa, hyppysellinen sokeria ja morttelissa hienonnettua pippurisekoitusta, jossa oli mustaapippuria, viherpippuria (noin 1 tl), valkopippuria (noin 1/2 tl) ja roseepippuria (noin 1/2 tl).

Pihvit olivat vähintään tunnin huoneenlämmössä ennen paistamista. Kun ne kuivaa ylimääräisestä nesteestä talouspaperilla, paistaa kuumalla pannulla molemmin puolin nopeasti kauniin väriseksi voin ja öljyn seoksessa, laittaa 125- 130- asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi ja antaa foliossa vielä hetken levätä, ei voi epäonnistua. Ennen uuniinlaittoa hieroin pihvien pintaan suolaa, mutta pippuria emme käyttäneet pippurisen kastikkeen vuoksi.

Turskapyöryköiden reseptiä jouduin säätämään: alkuperäinen, jota en saanut toimimaan, on pienestä Välimeren herkkuja- keittokirjasta, joka kuuluu Parhaita ruokaohjeita-kirjasarjaan. Skippaan sen alkuperäisen, ja kirjoitan reseptin vain niin kuin itse pyörykät jatkossa teen.

Turskapyörykät (voi tehdä myös seitistä)

400 g pakasteturskaa(tai -seitiä) sulatettuna
350 g Rosamundaa kuorimattomana
neutraalin makuista oliiviöljyä uppopaistamiseen
1/2 sipulia hyvin hienoksi hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
4 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
1 rkl suolaveteen säilöttyjä kapriksia hienonnettuna
2 munaa kevyesti vatkattuna
2 rkl korppujauhoja
suolaa ja pippuria

aiolia tarjoiluun

Kypsennä kalapalat mahdollisimman vähäisessä vedessä keittäen pannulla kannen alla. Tämä kestää vain muutaman minuutin. Hienonna kala haarukalla.
Kuori perunat, paloittele muutamaan palaan ja keitä kypsiksi. Soseuta sähkövatkaimella nopeasti, mutta älä jää vatkaamaan turhan sileää muusia.
Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannussa, ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli.
Sekoita hienonnettu kala, kuullotettu sipuli ja valkosipuli, persiljasilppu ja hienonnetut kaprikset perunasoseen joukkoon, samoin suola ja pippuri.  Kun massa on vähän jäähtynyt, lisää kevyesti vatkatut munat ja korppujauho. Kun olet sekoittanut massan sekaisin, jätä se kylmään kelmulla peitettynä puoleksi tunniksi.

Kuumenna 5 cm:n kerros oliiviöljyä kasarissa 180-190 asteiseksi. Pyörittele massasta pyöryköitä, joiden halkaisija on noin 3 cm. Uppopaista pyöryköitä muutama minuutti rasvassa, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Pyöryköitä ei kannata kerralla lisätä öljyyn kuin 6 kpl, jotta öljy ei jäähdy liikaa. Aina uusia pyöryköitä lisätessäsi voit tarkistaa öljyn lämpötilan.  Nosta pyörykät valumaan talouspaperin päälle. Tarjoile lisänä aiolia ja pilkottuja tuoreita kasviksia (esim. porkkanaa, paprikaa, kurkkua).