Tänään ihana ystäväni Kuopiosta kertoi tulevansa huomenna Helsinkiin ja kysyi, ehtisimmekö tavata. Ehtisimmekö....?! Minä olen odottanut tätä mahdollisuutta jo taas kohta vuoden! Itse asiassa, huomennahan on Helsinki-päivä, tarjontaa on ollut yleensä vaikka minkälaisesta ilmaisohjelmasta. Kun katsoo jääkaappiin, ei tarvitse panikoida yllätysvieraista,  siellä on rääppeitä monenlaisista tarjottavista toisista tilanteista: saatua hiillostettua siikaa, maksapateeta, jokunen paahtopaistisiivu, vasta paistamiani fetakebakoita ja grillikasviksia...eihän tähän tarvita kuin juusto,  pari kastiketta ja salaatti, niin päästään (taas) piknikille ; ). Vanhan crostineiksi paistettujen patonkisiivujenkin varaston voisi edes puolittaa. Piknikille sopii juuri se, että kaikesta on vain tähteet. Jaa niin, oliiveja voisi myös tehdä mieli. Minusta todella on tullut piknikkien organisoinnin maailmanmestari. Nopeasti asiat sovittiin niin, että ystävä jää yökylään ja palaa vasta launtaina.

Pitäisiköhän tänne laittaa sesongin kunniaksi piknik-kategoria kaikista sellaisista resepteistä, jotka soveltuvat erityisen hyvin etukäteen valmistettaviksi ja mukaan otettaviksi ?Aina on kotona jo jotain valmiina.  Ehkäpä tietoisesti jo jemmaankin sillä silmällä asioita pakastimeen, että "tämän sulattaa nopeasti sitten kun tulee lämmin päivä". Lihapullavaraston olemme jo tyhjentäneet, pateeta vielä löytyy. Jälkkäriä en tällä kertaa ehkä jaksaisi laittaa, sillä oma ruokavalio on juuri nyt sellainen sokeria välttelevä, mutta tapaksien tapaan kylmänä/haaleana tarjottavia voissa ja salviassa pannulla pyöriteltyjä punajuurilohkoja ja jonkun varhaisperunasalaatin kyllä...saisi nuo punajuuretkin vihanneslaatikosta tilaa viemästä. Ja tulisi kokeiltua jotain niistä kymmenistä varhaisperunasalaattiresepteistä, joita tästä huushollista löytyy, -sillä jokainen itseään kunnioittava ruokalehti ja -lehden liite puskee niitä alkukesästä ulos uuden vuosikerran verran! Aivan kuin alkukesään olisi pakko kirjoittaa varhaisperunasalaattiresepti tai kolme.

Perunasalaattireseptin valinta jää huomiselle, tänään kuitenkin keitin kesän ensimmäiset uudet perunat ja ne alunperin keittoon ostetut ylijäämäpunajuuret. Tein myös hummuksen ja tsatsikin. Laitan niistä ohjeet siksi, että ne nyt ainakin kuuluvat piknik-bravuureihini. Hummusta voi syödä kasvisten dippikastikkeena, pitaleivän täytteenä, leivän päällystahnana, ihan miten vaan. Tsatsiki sopii sekä salaateille, grillatuille kasviksille, kalan kastiikkeeksi että erilaisia leipiä mehevöittämään sekin. Grillikasviksille oreganoa, tsatsikiin paljon minttua ja punajuurien kanssa salviaa! Tuoreet yrtit parvekkeelta aateloivat nyt ruoan kuin ruoan.

Hummuksen teen kutterissa, mutta mikä vaan hienontava tehosekoitinsysteemi ja varmaan sauvasekoitinkin paremman puutteessa käy.

 

Annikan hummus

1 prk kypsiä Bonduelle-kikherneitä
3 rkl tahinia
3 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa
noin 1 dl mietoa oliiviöljyä

Ainekset hienonnetaan tasaiseksi tahnaksi. Kaikki tämä kestää max. 5 minuuttia ;).

 

1244756899_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Annikan minttuinen tsatsiki

on sovellus Lindahlsin turkkilaisen jogurtin pakkauksen kyljestä löytyvästä reseptistä.

2 dl turkkilaista jogurttia
150 g kurkkua raastettuna, suolattuna ja siivilässä valutettuna (painelen ja puristelen nesteet pois)
1 murskattu valkosipulinkynsi
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
runsaasti tuoretta minttua silputtuna

Ainekset sekoitetaan. Tässsä kurkunraastamisineen ja mintunhienonnuksineen saattaa mennä kymmenenkin minuuttia ;). Jos tsatsikin haluaa tehdä vuorokautta ennen, lisään syömään lähtiessä vasta sen tuoreen minttusilpun.

 

1244757121_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Molemmat yhdessä falafel-pyöryköiden, eilen postaamieni grillivihannesten ja tuoreiden kasvisten kera tekevät pita-leivistä loistavan piknik-evään!

 

1244759044_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Punajuuriresepti on ravintola Viasta saamastani vihkosesta "Via resepti collection Osa 1 - 2002"


Salviavoissa paahdettuja punajuuria

Ainekset: 4 kypsää punajuurta, 1/2 sitruunan mehu, suolaa, mustapippuria, 6 lehteä salviaa, 30 g voita

Lohko kypsät punajuuret noin kuuteen tai kahdeksaan osaan. Paista voissa, kuumalla pannulla, lisää joukkoon hienonnettu salvia ja sitruunan mehu.

 

Perhosista aloitin: vatsanpohja oireilee, ihana tapaaminen  huomenna saa aikaan kutkuttavan odotuksen tunteen. Kuvaamani perhoset kuitenkin ovat vallanneet parvekkeen.

 

Parvekkeella on pian kahdeksan-yhdeksän vuotta ollut tällainen valurautainen kolmikerroksinen kukkateline. Hankin sen muutettuamme tänne Kulosaaren kukasta ja pidän siitä paljon, sillä pieneen tilaan saa sen avulla mahtumaan paljon vihreyttä ja kukkaloistoa.

1244757506_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Alimmalla tasolla perhonen on lennähtänyt katsomaan Alexin omaksi kukakseen valitsemaa  ruusua.

 

1244757794_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Keskimmäiselle tasolle orvokkeja ihastelemaan päätyivät Wanilla Rosesta löytämäni rosettirautaan kuulunut metalliperhonen ja paikallisesta kukkakaupasta viime kesänä ostettu somisteperhonen.

 

1244757929_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Ylimmällä telineen tasoista on uusin kukkahankintani keijunmekko. Petunioita en jaksa tahmaisina nyppiä, hortensialle paikka on liian paahteinen, verenpisaraan saan aina kirvoja ja rautayrteistä ei ole minun värimaailmaani sopivia versioita myynnissä ;). Miten Sen Oikean löytäminen voikin joskus kestää kauan!

1244758115_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Tästä iloitsen erityisesti: kirppikseltä löytyi toinen rosettirautaperhonen! Jos siis näette kirppiksillä kierrellessänne muualla Suomessa näitä lisää jossain, täällä olisi niille hyvä koti ;).

 

1244758282_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Viiniminäni on tietoisesti pysynyt tästä blogista irrallaan, sillä haluan kirjoittaa vain niitä ja näitä enkä olla blogissani työrooleissa. Nyt on kuitenkin pakko avata suunsa siksi, että uskon blogini lukijoissa olevan paljon myös reilun kaupan tuotteiden valitsijoita: älkää hyvät ihmiset ostako tätä, edes vaikka saisitte sen poistuvien tuotteiden alennetulla hinnalla. Älkää uteliaisuuttannekaan, niin kuin minä. Rahanne menevät aivan hukkaan. Viini on lattea, mitäänsanomaton ja hiivainen enkä keksi yhtään tilannetta, jossa aidosti haluaisin sitä nauttia. Vasta tämän sanottuani voin mennä nukkumaan tänään ;).