Aloitetaan toteamalla, että kuukausi, se suunniteltu jouluvalmistelukuukausi, on mennyt ilman, että joulun eteen on saanut aikaiseksi yhtään mitään. Alex menee aivan tolkuttoman myöhään nukkumaan, ja on hereillä ollessaan niin huomionkipeä ja lujatahtoinen, että työpäivän jälkeen en ole saanut tehtyä mitään, - siis ruokaa kummempaa. Töissäkin on ollut todella kiire, olen ollut melkolailla uupunut.

Ostetaan kuusi päivää ennen aattoa eli torstaina viisi pakollista joulukorttia, mutta vain sellaisille ihmisille, joille painettujen korttien saaminen on tärkeää. Erityisesti isovanhemmille. Viisi päivää ennen aattoa perjantaina ne viedään postiin, sillä ne eivät enää maanantaina ehtisikään perille. Lapsi huutaa postireissun ajan väsymystään, mutta pakko siellä vaan on jonottaa. Siellä on muitakin vähän ennen viittä. Lähetetään samalla sellainen paketti ystävälle, joka on ollut ostettuna vuoden. Tehdään hapankaalia annos, vaikka se ei enää valmistukaan jouluksi. Jos nyt vaikka uudeksi vuodeksi sitten.

Neljä päivää ennen jouluaattoa lauantaina kaivetaan valmiiksi ostettuja lahjapusseja esille, lajitellaan sinne saippuoita silkkipapereissaan, jonnekin löylytuoksupusseja ja saippua-alustojakin. Tuodaan kauppahallista siian mätiä, pala kinkkua ja ostetaan sinapin tekoon tarvikkeet. Yritetään päästä ostamaan lapsen serkulle lahjaa, mutta poltetaan käämit pojan pomppiessa pois vaunuistaan vähän väliä, kadotettuaan toisen hanskansa ja kieltäydyttä nukkumasta päiväunia. Tullaan hermot riekaleina kesken ostosreissun kotiin, kuitenkin myös tulppaaneita ja pieni joulukuusi mukanamme. Sitten henkäistään. On meillä nyt kuitenkin kinkkua, sinappiin tarvikkeet, ja luonnonsuolta ja silavaa makkarantekoon. Ja kuusi. Viime vuotinen lanttulaatikko pakkasesta kelpaa hätätilassa, ja porkkanalaatikkoon on sentään porkkanat kuorittuna. Ei tästä nyt aivan katastrofijoulu ole tulossa kuitenkaan. Työstä sain pullon valkoviiniä, sen säästämme jouluun,  punaviiniä pääsen vielä pullon varmaan hakemaan. Pyykkiteline hajosi, mutta kai sitä pyykkiä voi levitellä lauteille ja ovien karmeillekin, kunnes uuden ehtii hankkimaan. Maanantain ja tiistain olen vielä töissä, joten uutta telinettä ehtii sitten metsästämään ehkä välipäivinä.

Rakkaalle ystävälle päivän vaihduttua sunnuntaiksi: hyvää syntymäpäivää!