Kun itse olen turhaan selaillut alkaneena keväänä kaikki mahdolliset käsityölehdet läpi löytääkseni hyvän lierihatun kaavan, laitan nyt tänne blogiinkin hattukurssilla opetetun tavan kaavoittamiseen. Ihan oikeasti minä, ompelukonetta, langantakkuja ja leikkuusilppua lattioilla vihaava yksilö, olen käynyt tänään läpi kaavanpiirron vaihe vaiheelta ja tehnytkin jo yhden hatun! Opettajalle sanoin kesän ajan vain bongailevani ideoita syksyn ja talven hattuihin, sillä inhosin ompelua. Ommellut hatut eivät olisi minua varten. Kun samoihin aikoihin olin luvannut itse tehdä niille kahdelle pienelle neidille hellehatut ja nettipalstalla ystäväni fudge kaavaa kaipaili, laitan nyt vaihe vaiheelta kuvat kaavan suunnittelusta ja hatun valmistumisesta.

Fudge toivoi löytävänsä kaavan kuudella kolmiolla tehtyyn lakiosaan. Siihen ei tarvita kaavaa! Tai ehkä pikemminkin tarvitaan laskukaavoja....kerratkaapa pikaisesti yläasteen matematiikka, niin päästään alkuun. Integraalilaskennasta ja derivaatoista ei tarvitse tietää mitään, tämä on pässinlihaa. Samalla tekniikalla voi tehdä hatun lapselle tai itselleen.

1. Mitataan hatun haluttu korkeus päälaelta ohimolle. Ruutupaperi helpottaa kaavan piirtämistä. Esimerkkikuvasarjassa on syntymässä 50 cm  halkaisijaltaan oleva hattu, jonka korkeus on 14,7 cm.

1623983.jpg.

2.  Kolmion korkeimmasta kohdasta piirretään 30 asteen kulma viistoon toiselle sivulle.

 1623985.jpg


3. Korkeuden mittaamisen jälkeen mitataan pään ympärysmitta. Hatun tulisi olla 1 cm suurempi ympärysmitaltaan kuin mitä päänympärys on. Tässä tapauksessa mitattu päänympärys on 49 cm ja hatun ympärykseksi halutaan 50 cm.

1623990.jpg

4. Kun toivottu hatun ympärys on 50 cm ja hatun kupuosa tehdään kuudesta palasta, on tietenkin jokaisen leveys 50:6.  Koska piirrämme kolmion puolikkaan kaavaa, jaetaan tuo luku vielä kahdella. 50:6:2 = 4,16 cm. Nyt 4,16 cm päähän korkeutta ilmaisevan viivan viereen piirretään pystyviiva, joka leikkaa 30 asteen kulmaan piirretyn viivan. Kaava on periaatteessa valmis, syntynyt kulma vain pyöristetään käsivaralla.

1623996.jpg

5. Paperi taitetaan korkeutta kuvaavaa viivaa myöten puoliksi ja leikataan kaksinkerroin. So simple is this! Leikatessa kangasta tarvitsee jättää kaavan ympärillel halutunsuuruiset saumanvarat. Saumanvarojen suunnittelu pitää ottaa tosissaan, oma ompelutapa pitää pitää sitten samanlaisena kuin leikatessa ajatteli. Kuusi kappeletta ja kaksi reunaa kummassakin, - millienkin heitot saumanvaroissa kertautuvat nopeasti senteiksi liian pieneen tai liian suureen suuntaan. Kaava asetetaan kankaalle langansuuntaan.

1623999.jpg

6. Hatun lierin suunnittelu on helppoa aloittaa hatun ympärysmitasta. Jos hatun ympärys oli 50 cm, saa oikeankokoisen ympyrän piirrettyä määrittelemällä sen säteen kaavasta p (kehä) = 2 * pii * r (säde). Säde on siis p(kehä) / (2 * pii). Minun esimerkissäni säde oli noin 7,96 cm. Lierin leveyden päätettyään voi piirtää toisen ympyrän kuvaamaan lierin ulkokehää lierin leveyden etäisyyelle. Itse tein tähän 6 sentin lierin. Tämä kuva ei ole oikeissa mittasuhteissa, mutta auttaa hahmottamaan, mille aivan tasaisesti 90 asteen kulmassa sivulle töröttävä lieri näyttäisi kaksiulotteisena kappaleena.

1624004.jpg

7. Tässä se oikea kaavan piirtäminen: Sisempi kehä saadun säteen etäisyydelle, ulompi kehä halutun lierin leveyden kautta laskettuna. Harpin puutteessa viivottimella ja sopivilla lautasilla tai kulhoilla pärjää. Kun lierin tekee kahtena kappaleena, on helppo säädellä lierin linjan kaltevuuskulmaa. Katkoviivoin olen hahmotellut lierin muotoa silloin, kun halusin lierin olevan vähän alaspäin kaartuvaa lieriötä muistuttava Tuollaisen palan pois leikkaamalla sain haluamani muodon lieriin. Kuvassa olen piirtänyt alareunan muuten sitten ihan joksikin muuksi kuin kuudeksi sentiksi, älkää vaan tätä kaavana käyttäkö ;).

 1624009.jpg

8. Lierin keskietu leikataan täysvinoon langansuuntaan, silloin lieri asettuu kauneimmin. Tässä siis lierin saumat tulevat molemmille sivuille.

 1624021.jpg

9. Laen kappaleet yhdistetään ensin kolmen kappaleen ryhmiksi. Ompelu aloitetaan aina yläkärjestä.

 1624027.jpg

10. Kaksi kolmen kolmion ryhmää yhdistetään yhdellä yhtäjaksoisella ompeleella kuuden kappaleen muodostamaksi kuvuksi. Tässä järjestyksessä ommelleen saadaan saumoista kaikkein siisteimmät.

1624042.jpg

11. Lieriä varten tarvitaan päällyskangas ja nurjan puolen kangas, ja saumanvarat pitää taas muistaa huomioida leikkauksessa. Puolikkaan lierin kappaleita leikataan siis neljä, kaksi päällyskankaasta ja kaksi alapinnalle tulevasta kankaasta. Ne yhdistetään ensin päistään kumpikin ympyröiksi ja sitten ommellaan kehältään yhteen oikeat puolet vastakkain. Elleivät kankaat ole tukevia, voi toiseen tai vaikka molempiin lierin kankaisiin silittää etukäteen tukikankaan, joka tietenkin leikataan ilman saumanvaroja.

 1624045.jpg

12. Lieriä on nyt jo hyvä mallailla kuvun ympärille ja varmistua siitä, että kappaleista on tulossa yhteensopivat . Ennen lierin kiinnitystä paikoilleen sen ympäri on hyvä tikata muutama sisäkkäinen ympyräkierros, sillä ne  ryhdistävät lierin, vahvistavat lieriä pysymään muodossaan ja estävät hattua pesuissa lörpsähtämästä ihan kokonaan.

 1624048.jpg

13. Lieri kiinnitetään reunastaan harsimalla kappaleiden ollessa oikeat puolet vastakkain.
Jos kupuosa on sisempänä ja lieri ulompi kappale, voi kaikkein uloimmaksi vielä lasten hattuun kiinnittää korvia suojaavat läpät. Valmis hattu, josta puuttuvat enää nauhat leuan alle, näyttää tältä:

1624058.jpg

14. Peruskaavaa voi vielä muotoilla: Minun hatussani leikkasin kahdesta etummaisesta kolmiosta keskietu-kohtaa vähän korkeammalle kuin lierin kiinityskohtia muualla. Yhtä hyvin hatun lierin kehää noudattelevaa muotoa voisi puolikkaan ympyrän kaavasta jatkaa, jolloin lieriin saataisiin enemmän volyymiä ja lainetta, ja yhtä hyvin lieri voisi olla vielä enemmän alaspäinsuuntautuva tai ylöspäinsuuntautuva ja kapeampi.  Lierin voi halutessaan piirtää myös takaa leveämmäksi kuin edestä tai toispuoleiseksi, - miten vaan!

1624281.jpg

Kolmioita ei tarvitse olla kuutta. Niitä voi olla neljä tai kahdeksan tai muukin määrä, mutta kuusi on hyvä määrä silloin, kun päälaen haluaa olevan suhteellisen pyöreän. Jos kolmioiden lukumäärä on joku muu kuin kuusi, täytyy ympyrän kulman 360 astetta jakaa kappaleiden lukumäärällä saadakseen sen terävän kulman asteluvun.

Jos ohjeesta on sinulle iloa ja päätät sitä kokeilla, olisi kiva, jos jättäisit kommenttisi blogiini!