Olen aloittanut kaksi mittavaa projektia vuoden alussa: olen päättänyt siivota reseptiarkistoani ja laihtua kymmenen kiloa kesään mennessä.

Ensimmäinen tarkoittaa käytännössä sen tuhannen irtolipareen ja yhden reseptin takia säilötyn aikakauslehden perkaamista: joko kokeillaan tai heitetään pois. Useimmiten säästän kala- ja kasvisruokien reseptejä. Jälkimmäinen tavoitteistani tarkoittaa tänään 1,5 menetettyä kiloa.

Näiden seuraavien reseptien en halua kuljeskelevan keittiössäni paperimuodossa enää päivääkään, vaan niitä on lähiviikkoina kokeiltava:

Puutarhurin kasvisjuustokeitto (4-5 annosta), Yhteishyvän Ruokalehti 8/2005

2 porkkanaa
1 palsternakka
pala lanttua
1 kesäkurpitsa
3 rkl margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
1,5 l kasvislientä
200 g sulatejuustoa
2 tl kirveliä
3 rkl hienonnettua persiljaa

Pese ja kuori juurekset. Leikkaa kaikkikasvikset reiluiksi tikuiksi. Sulata kattilassa rasva ja kuullota kasviksia hetken aikaa kuumassa rasvassa. Lisää sekoittaen vehnäjauhot. Kaada päälle kasvisliemija keitä kasviksia 7-10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat melkein kypsiltä. Lisää sulatejuusto nokareina. Kiehauta keitto ja mausta keitto kirvelillä ja hienonnetulla persiljalla.

.Ajattelin kokeilla keittoa tällä tai seuraavalla viikolla. Tuoreiden sämpylöiden kanssa siitä tulisi miehenkin mielestä varmaan ihan täyttävä ruoka.-

 

Sipsit, Yhteishyvän Ruokalehti 8/2005

2 palsternakkaa
1 bataatti
4 perunaa
4 rkl öljyä
suolaa

Pese ja kuori kasvikset. Leikkaa ne ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä tai kuorimaveitsellä tai monitoimikoneella. Nosta lastut kulhoon ja lorauta öljyä niiden päälle. Pyörittele, jotta öljy leviää tasaisesti. Levitä juureslastut leivinpaperoidulle pellille. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes lastut ovat hieman ruskistuneet ja muuttuneet rapeiksi. musta lastut suolalla ja tarjoa sipsit esim. yrteilä maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.

-Näitä tekisi mieli kokeilla jonkun riista- tai muun liharuoan alkupaloina, joita voisi napostella, kunnes varsinainen ruoka saadaan pöytään. -

 

Mehukas juureskiusaus (4-6 annosta), tämäkin sama Yhteishyvän Ruokalehti 8/2005

6 raakaa punajuurta
6 perunaa
1 palsternakka
170 g  homejuustoa
2 dl kermaa tai kasvirasvasekoitetta
2 dl maitoa
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Leikkaa punajuuret, perunat ja purjo ohuiksi tikuiksi ja lado ne voideltuun uunivuokaan. Murenna mukaan sinihomejuusto. Valuta kerma ja maito sekä mausteet vuokaan ja paista kiusausta 200-asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia tai kunnes neste on imeytynyt kasviksiin .

Tämän paistoajan voisi viettää lenkillä tai luistelemassa! -

 

Omena-siiderimarmeladi, Yhteishyvän Ruokalehti 8/2005

1 kt happamia omentoita
1 sitruuna
1 plo (0.33 l) kuivaa omenasiideriä
5 dl hillosokeria
1 kanelitanko

Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori kattilaan. Poista terävällä veitsellä hedelmän valkoinen osa ja leikkaa sitruuna viipaleiksi. Aseta viipaleet kattilaan ja kaada päälle siideri. Mittaa sokeri kattilaan ja kuumenna seosta samalla sekoitellen, kunnes sokeri on täysin sulanut. Lisää omenapalat kattilaan kanelitangon kanssa. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 20 miuuttia, kunnes omenat ovat täysin pehmenneet ja hajonneet. Poista kanelitanko ja purkita marmeladi puhtaisiin kuumiin lasipurkkeihin ja sulje heti.

-Tämän reseptiin haluan säästää, sillä marmeladia voisi tehdä joskus luksus-joululahjoiksi tai nauttia kotona paahtoleivän tai lettujen kera. Omenat ovat kuvan hillossa säilyttäneet kauniin keltaisen sävyn, ja haluasin tietää, onko kuvaa käsitelty digitaalisesti vai onko yleensä tummumista estävän sitruunan kanssa tehty omenamarmeladi sellaista tavallista kellertävänrusehtavanvihreää versiota noin paljon kauniimman väristä oikeasti.-

 

Tomaattiketsuppi, Yhteishyvän Ruokalehti 8/2005

1 kg kypsiä tomaatteja
2 punaista paprikaa
2 sipulia
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
4 rkl tomaattisosestta
1,5 dl ruokosokeria
1 dl punaviinietikkaa
2 tl basilikaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Hlakaise tomaatit ja poista kovat kannat. poista paprikoista kanta ja siemenet ja kuori sipulit. Leikkaa tomaatit, paprikat ja sipulit reiluiksi paloiksi. Nosta kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä tunnin ajan ilman kantta.Sekoita välillä, ettei sose ota pohjaan kiinni. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Säilö kuuma ketsuppi puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje heti. ketsuppi säilyy kylmässä useita kuukausia ja sen voi myös pakastaa.

-Tämän reseptin halusin säilyttää siksi, että halpojen tomaattien aikaan voisi joskus kokeilla lisäaineetonta ketsuppia. -

 

Lopputulemana sain siivottua siis kamalalla harkinnalla yhden lehtisen kaapistani.. *huoh* . Kumpi on parempi: olla yrittämättäkään vai kipata kaikki pois ja kerätä uudet   ?