Meille näyttää jälleen kokoontuvan perjantaibistron jengi. Viimeksi syötiin kreikkalaista, tällä kertaa menusta tulee supisuomalainen:

Kylmäsavulohitahnaa saaristolaisleivällä

***

Riistakiusaus hirven jauhelihasta,
kaali-puolukkasalaatti, punajuurisuikaleet, kurkku

***

Mansikoita, vadelmia ja mustaherukoita sabayon-kastikkeella


Riistakiusauksesta täytyy itse itselleni laittaa ylös raaka-aineet, että muistan sitten tämänkin, kun seuraavan kerran ihmettelen, mitä joskus hirven jauhelihasta tein.

Ruskistin pannulla 700 g hirven jauhelihaa, lisäsin joukkoon 1 suuren sipulin hiennonnettuna,mustapippuria,suolaa,hienonnettuja suppilovahveroita jauheena ja lorauksen riistafondia.

Paistamiseen käytin voita ja öljyä

Uunivuokiin lisäsin hirven jauhelihan kanssa

1600 g perunaa suikaleina (kuorimaton paino)
200 g porkkanaa suikaleina
200 g palsternakkaa

suolaa, timjamia, rosmariinia

Lopuksi vuoan päälle kaadoin valmiiksi pienessä kattilassa tekemäni seoksen, jossa oli 5 dl kuohukermaa ja 1 pkt = 200 g kylmäsavuporo-Koskenlaskijaa sulatettuna

Valmistin vuoan edellisenä päivänä, mistä syystä paistoin sen kypsäksi 175-200 asteessa folion suojaamana. Tarjoilupäivänä uuni oli 200 asteessa, ja pintakin sai saada kauniin värin.


Kylmäsavulohitahnan teen yleensä näin:

150 g ruodottomia kylmäsavulohifileitä pieneksi hienonnettuna
1 pieni punasipuli todella pieneksi hienonnettuan
1 Arlan Creme Fraiche-purkki
Sitruunapippuria

Kaikki ainekset sekoitetaan. Punasipulin maku pyöristyy, jos tahnan tekee edellisenä päivänä. Tahnaa voi käyttää uuniperunoiden täytteenä, blinien seurana, saaristolaisleivällä, - miten vaan!


Marjojen kanssa tarjottu sabayon-kastike oli aika näppituntumalla tehty, mutta tässä yksi ihan "oikea" resepti, josta saa mittasuhteet (Lähde Jari Hämäläinen, Tatu Lehtovaara:  Ravintolakokin käsikirja)

2 dl kuohuviiniä tai marsalaviiniä (minä käytin valkoviiniä)
4 kpl keltuaista
160 g sokeria

Sekoita kaikki raaka-aineet teräskulhossa. Kypsennä vesihauteessa tai teräskattilassa, kunnes seos saostuu. Siivilöi ja jäähdytä seos.