Meille näyttää jälleen kokoontuvan perjantaibistron jengi. Viimeksi syötiin kreikkalaista, tällä kertaa menusta tulee supisuomalainen:
Kylmäsavulohitahnaa saaristolaisleivällä
***
Riistakiusaus hirven jauhelihasta,
kaali-puolukkasalaatti, punajuurisuikaleet, kurkku
***
Mansikoita, vadelmia ja mustaherukoita sabayon-kastikkeella
Riistakiusauksesta täytyy itse itselleni laittaa ylös raaka-aineet, että muistan sitten tämänkin, kun seuraavan kerran ihmettelen, mitä joskus hirven jauhelihasta tein.
Ruskistin pannulla 700 g hirven jauhelihaa, lisäsin joukkoon 1 suuren sipulin hiennonnettuna,mustapippuria,suolaa,hienonnettuja suppilovahveroita jauheena ja lorauksen riistafondia.
Paistamiseen käytin voita ja öljyä
Uunivuokiin lisäsin hirven jauhelihan kanssa
1600 g perunaa suikaleina (kuorimaton paino)
200 g porkkanaa suikaleina
200 g palsternakkaa
suolaa, timjamia, rosmariinia
Lopuksi vuoan päälle kaadoin valmiiksi pienessä kattilassa tekemäni seoksen, jossa oli 5 dl kuohukermaa ja 1 pkt = 200 g kylmäsavuporo-Koskenlaskijaa sulatettuna
Valmistin vuoan edellisenä päivänä, mistä syystä paistoin sen kypsäksi 175-200 asteessa folion suojaamana. Tarjoilupäivänä uuni oli 200 asteessa, ja pintakin sai saada kauniin värin.
Kylmäsavulohitahnan teen yleensä näin:
150 g ruodottomia kylmäsavulohifileitä pieneksi hienonnettuna
1 pieni punasipuli todella pieneksi hienonnettuan
1 Arlan Creme Fraiche-purkki
Sitruunapippuria
Kaikki ainekset sekoitetaan. Punasipulin maku pyöristyy, jos tahnan tekee edellisenä päivänä. Tahnaa voi käyttää uuniperunoiden täytteenä, blinien seurana, saaristolaisleivällä, - miten vaan!
Marjojen kanssa tarjottu sabayon-kastike oli aika näppituntumalla tehty, mutta tässä yksi ihan "oikea" resepti, josta saa mittasuhteet (Lähde Jari Hämäläinen, Tatu Lehtovaara: Ravintolakokin käsikirja)
2 dl kuohuviiniä tai marsalaviiniä (minä käytin valkoviiniä)
4 kpl keltuaista
160 g sokeria
Sekoita kaikki raaka-aineet teräskulhossa. Kypsennä vesihauteessa tai teräskattilassa, kunnes seos saostuu. Siivilöi ja jäähdytä seos.
Kommentit