Päiväkirjamerkintä 27.6.2007

Mä oon uuden työn myötä havahtunut ajattelemaan sellaista asiaa, että ensi vuonna mä olen ollut 20 vuotta töissä elämästäni. 20 vuotta tästä eteenpäin, niin olen 58, lähellä työikäni viimeisiä hetkiä, jos saan elää. Jotenkin ajatus siitä, että olen "puolivälissä", tuntui valtavalta huojennukselta. Olen tähän asti selvinnyt, selviän tästä eteenpäinkin. Missään vaiheessa ei välttämättä tulekaan sellaista harmaata, sumeaa usean vuoden putkea, joka menisi vain raataessa ja ahdistuksessa. Mä oon aina tykännyt tehdä niitä töitä, joissa kulloinkin olen ollut, - työ myös opettaa ja antaa paljon ja avartaa omaa ajattelua. Olen etukäteen ajatellut, että jossain vaiheessa lähellä neljääkymmentä tulee se hetki, jolloin "tätä samaa" on tehty jo kymmenen vuotta ja valoa tunnelin päässä ei olisi näkyvissä, päinvastoin, odotettavissa sitä samaa edelleen, ja se lamauttaisi tai masentaisi. Nyt tuo puolivälin oivaltaminen teki jotenkin valtavan kevyen siitä lopputaipaleesta. Mä jaksan, me jaksetaan. Ja toisaalta, ihan kohta, vain muutaman viikon päästä, me ollaankin vanhoja ja Alex tuo itseään muutaman vuoden vanhemman naisen, jolla on jo lapsi edellisestä liitosta,  ensimmäistä kertaa näytille naisystävänään.

 

1.7.2007

Alexin kanssa kävimme ensimmäistä kertaa uimassa smile. Alex on käynyt kahlaamassa pari kertaa aiemminkin, mutta nyt hän kutsui sitä uimiseksi, kun kokeili kastella pyllyäänkin. Sitten palattiin kiireellä rantaan, kun vesi oli kylmää, eikä äitikään saanut mennä enää veteen yksin. Alex istui niin lähellä rannalla viltin päällä, että olisin uskaltanut kastautua ilman pelkoa siitä, että hän kerkiäisi veteen ennen kuin minä takaisin hänen luokseen, mutta pieni poika ei päästänyt smile.

 

3.7.2007

Alex on oivaltanut, että maailmassa on mustia ihmisiä. Hänen tarhassaan eri ryhmässä on mustaihoisia isompia poikia, jotka Alex tuntee nimeltä. Tänään rannalla näimme tummaihoisia lapsia, ja Alex ilahtui heti ja alkoi selittää minulle, että siellä on hänen tuttujaan smile. Tuli hyvä mieli.

14.7.2007

Kokeilkaa Cote du Rhônen kanssa maailman helpointa sienipastaa (tämä on miehen ja mun yhteistyöresepti ja neljään annokseen): noin 400-500 g herkkusieniä viipaleina kuumalle pannulle oliiviöljyyn, paistetaan sekoitellen kunnes saavat molemmin puolin väriä. Pannun pitää olla oikeasti kuuma, sieniä ei ole tarkoitus alkaa keitellä omissa nesteissään. Lisätään silputtuna keskikokoinen sipuli ja yksi hienonnettu valkosipulinkynsi ja mustapippuria myllystä. Taas pyöritellään, kunnes sipulitkin ovat kuullottuneet. Päälle kaksi desiä ruokakermaa, 3 ruokalusikallista soijakastiketta ja jätetään porisemaan levylle. Pastan voi keittää tällä välin. Kastikkeeseen lisätään puoli pakettia Auraa, ja kun kastike on sekä juustosta että kerman kokoonkeittämisestä saostunut, kipataan pasta sekaan. Parhaiten toimii joku lyhyt pasta, meillä nyt tänään oli fusilleja. Pinnalle annoksiin voi vielä murustaa Auraa, ja ilman tuoreita basilikanlehtiä ei mulle monikaan pasta-annos maistu täydelliselle. Viiniksi vaikkapa E.Guigalin Côte du Rhône kympin pintaan. Sopii sienihulluille. Tai aurajuustohulluille.

27.7.2007

Ahvenet siideri-basilikakermassa korianteririisin kera neljälle (Herrankukkaron reseptejä, - korianteririisi meillä korvataan varmaan vihreillä pavuilla ja inkivääri-tomaattimarinadiin valmistetuilla kikherneillä sekä uusilla perunoilla)

Tarvitset seuraavia aineksia:

- ahvenfileitä koosta ja nälästä riippuen 2-4 per syöjä
- ruisjauhoja panerointiin
- kuivaa siideriä 3 dl (mielellään "aidon" makuista - ei light-siideriä tai muita esanssilla vahvennettuja)
- tuoretta basilikaa 20 lehteä
- kaksi salottisipulia
- kermaa 2 dl
- voita paistamiseen

- basmatiriisiä 3 dl
- tuoretta korianteria

ESIVALMISTELE JA TEE KASTIKE

Leikkaa ahvenfileistä "housut", eli paksummasta puolesta keskeltä pienet pystypiikit pois. Laita toiselle lautaselle ahvenet ja toiselle ruisjauhoja panerointia varten. Anna kalojen odottaa ja valmista kastike. Paista pilkotut salottisipulit kullanruskeiksi ruokalusikallisessa voita. Kaada joukkoon siideri ja kiehuta, kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää kerma ja keitä vielä kokoon. Heitä joukkoon basilikanlehdet ja "poraa" kastike hienoksi sauvasekoittimella. Mikäli kastike jää mielestäsi liian löysäksi, voit suurustaa sitä Maizenalla.

KEITÄ RIISI

Tärkeää on mitata aineet ja aloittaa kylmällä vedellä. Itse käytän suhdetta 1 osaa riisiä kaksi osaa vettä. Eli tähän määrään tarvitset 3 dl riisiä ja 6 dl vettä. Laita riisi kattilaan, kaada vesi päälle ja sekoita hieman. Laita levy täysille. Kun riisi kiehuu, laita levy pienimmälle ja anna kiehua, kunnes kaikki vesi on haihtunut. Sekoittele välillä! Riisi on valmista, kun se on sopivan tarttuvaista. Siihen ei saa jäädä vettä mutta ei myöskään mennä liian kuivaksi. Pilko joukkoon tuoretta koriantaria makusi mukaan.

PAISTA AHVENET

Laita pannulle reilusti voita ja kuumenna voi vaahtoavaksi. Pyörittele fileet ruisjauhoissa, taputtele liiat jauhot pois ja paista molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

KOKOA ANNOS

Voit muotoilla riisistä kauniin kakun pyöreällä stanssilla tai käyttäen vaikka pyöreää juomalasia. Kostuta hieman lasin sisäpintaa aina kakun tekemisen välillä, jotta riisi irtoaa siitä. Pinoa kala riisin päälle ja laita lautasen pohjalle "peiliksi" kastiketta.