Joulua kotin kutsuessani päätin raaskia luopua joistain vanhoista lehdistäni. Meillä on taloyhtiön jätepisteessä lehtikaruselliksi kutsuttu laatikko seinällä, jonne voi laittaa kiertoon sellaisia lehtiä, joita uskoo muiden ehkä vielä lukevan. Tästä lehdestä en voi luopua kirjoittamatta kahta Midi Vuorelan toimittaman artikkelin reseptiä ylös itselleni:

Ranskalainen kanapata (4-6 annosta)

2 sipulia
2 porkkanaa
1 munakoiso
1 kukkakaali
3 marinoitua broilerin fileepihviä
2 prk ( à 400 g) chilimaustettua tomaattimurskaa
suolaa, paprikajauhetta, rouhittua pippuria
100 g ranskankermaa tai smetanaa
tuoretta rakuunaa silputtuna

Esikäsittele ja paloittele kasvikset. Paloittele fileepihvit ja ruskista ne padassa. Lisää kasvispalat, tomaattimurska ja mausteet. Laita kansi päälle ja hauduta liedellä tai uunissa. Lisää ranskankerma ja rakuunasilppu kypsän ruoan joukkoon. Nauti maalaisleivän kanssa.

Välimeren kalapata (4-6 annosta)

300-400 g kalafileetä (esimerkiksi kuhaa ja lohta)
jauhettua merisuolaa
1 sipuli
4-6 valkosipulinkynttä
1 rkl ruokaöljyä
5 dl puolikuivaa valkoviiniä
kokonaisia mustapippureita, laakerinlehti
0,25 dl kalafondia tai kalaliemikuutio
6 perunaa
2 porkkanaa
18 sinisimpukkaa
200 g äyriäismixiä
200 g katkarapuja
1,5 dl kermaa
1 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
tuoretta korianteria

Paloittele kalafileet ja mausta palat merisuolalla. Anna maustua 30 minuuttia. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy padassa ja pehmitä sipulisilput. Lisää valkoviini, mausteet ja fondi. Anna kiehua 5 minuuttia. Kuori ja paloittele perunat sekä porkkanat ja lisää ne pataan. Keitä melkein kypsiksi. Lisää kalapalat ja pestyt, harjatut sinisimpukat, myös pakastesinisimpukat käyvät. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Lisää hyvin valutettu äyriäismix ja katkaravut. Sekoita kerma ja jauhot. Lisää seos kevyesti sekoittaen joukkoon. Anna kypsyä miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Lisää tarvittaessa suolaa ja silppua pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa pata hyvän leivän ja sitruunalohkojen kanssa.