Neljä vuotta olen yrittänyt päästä työväenopiston entisöintikurssille turhaan. Sinne ei mahdu, eivät ne halua minua mukaan. "Jääkää varasijoille, kyllä sillä on merkitystä, tiedetään sitten suunnitella kursseja kysytyistä aiheista lisää", ne sanovat, enkä mahdu seuraavanakaan vuonna. Oikeaan aikaan netti-ilmoittautumislomakkeen ääressä oleminen ei auta, sillä työväenopiston palvelinta ei olla suunniteltu ottamaan vastaan sellaista yhtäaikaisten ilmoittautumisten kuormitusta. Java Erroria ja neljäs varasija. Puhelinilmoittautumisen aikaan, aloitettuani soittamisen taukoamatta puoli tuntia ennen ilmoittautumisajan alkua koko ajan varattuun numeroon uudelleen numeroa valiten, onnistuin korottamaan varasijaani kolmanneksi. Onpas lohdullista. Kukaan ei jäänyt pois.

Päätin osallistua sitten Plan B:nä viikon mittaiselle intensiivipuutyökurssille, ja tehdä jotain hyödyllistä kotiin. Viikon aikana sai ottaa 20 x 45 minuuttia opetusta haluamallaan tavalla tunnit viikolle ajoittaen. Se oli oikein toimiva ratkaisu, ja väki tasoittui hyvin eri päiville.

Päätin tehdä kenkätelineen, sillä uskoin eteisessä vaatetankoa varten rakennetun syvennyksen olevan hyödynnettävissä nykyistä tehokkaammin, jos siihen tekisi telineen mittojen mukaan. En halunnut mitään syvennykseen kiinteästi sijoitettavia hyllyjä vaan telineen, jonka joskus muuttaessamme saisimme mukaamme.

Ensimmäisissä luonnoksissa yritin hahmotella kahta erillistä telinettä, joista takimmaiseen lattia-ala mukaanlukien saisi kenkiä kolmelle tasolle ja etummaisessa telineessä kenkiä olisi lattialla ja telineen päällä..Kuvat ovat todella sutaisten piirrettyjä, ja tein ne vain itselleni työkappaleiksi. Taiteelliseen vaikutelmaan ei juuri kannata kiinnittää huomiota.

Seuraavassa luonnoksessa hahmottelin päätyjen profiilia ja mittoja. Telineiden leveys sai olla max 97 cm, syvyys yhteensä max 57 cm. Kenkiä mittailtuani päädyin siihen, että etummainen teline voisi olla sycyydeltään 25 cm ja taaempi 32 cm. Halusin pitää ne irrallisina, jotta takimmaisenkin alapuolelle lattialle laitetut kengät onnistuisi tavalla tai toisella saamaan käsiinsä ja toisaalta, helpottaisihan se imurointiakin.

Paperille piireltyihin kaavakuviin hahmottelin muotoja tarkemmin. Lopullisessa muodossaan päätyjen väleihin sijoitetut pyörörimat muuttivat vielä paikkaansa tästä suunnitelmasta ja pienemmään telineen päätykaaren muoto yksinkertaistui vastaamaan paremminminun taitojani .

Sitten lähdin jännittyneenä kurssille liimapuulevyä, lautaa ja pyörörimaa mukanani. K-rauta oli Puukeskusta halvempi hankintapaikka näille nimenomaisille tarpeille ja materiaalikustannuksiksi tuli noin 30-35 euroa. Kallein hankinta olivat pyörörimat. Sekä lautaa että liimapuulevyä vähän jäi. Työkaluina on käytetty sirkkeliä, vannesahaa ja pistosahaa sekä akkuporakonetta, käsikäyttöistä viilaa ja hiekkapaperia.

 

Tässä kuvassa teline alkaa jo saada muotoaan. Etualalla olevista hukkakappaleista näkee, että sahasin päätyjen aukkokoristeet vannesahalla ensin ilman korkeinta nipukkaa ja sitten viimeistelin muodon täsmällisemmin. Molemmat päädyt olivat sahauksessa samaan aikaan ja kappaleet puuruuveilla kiinni toisissaan, etteivät sahauksen aikana liikkuisi.

Päätyjen väliin, isomman telineen takaosaan ylös ja alas, laitoin laudat vahvistamaan rakennetta. Ne kiinnitin tappiliitoksin. Tavoitteenani oli kurssille mennessä oppia tekemään joku monikäyttöinen liitostapa, ja tämä ainakin oli helppo ja siisti. Laitan itselleni vielä muistiin, että pyörörima oli 12-millistä ja 18 millin lautaan upotetut tapit 8-millisiä. Pyörörimat on liimattu päistään niille porattuihin reikiin, jotka eivät mene laudasta läpi asti.

Kuvan yläosassa liitokset näkyvät selvästi.

 

Valmiit telineet maalasin kotoa löytyneillä Tikkurilan Helmi-kalustemaaleilla, joista pidän siksi, että ne ovat vesiliukoisia ja välineiden puhdistus on helppoa. Pinnoista tuli vaalean siniharmaat ja päädyt ovat valkoiset.


Kun jotain tekee ensisuunnitelmien piirroksista lähtien itse, on valmiista työstä niin ylpeä, etteivät muotojen epäsymmetrisyydet haittaa. Jossain pistosaha repi laudanreunoja, jossain minulle tuli mittavirhe. Jossain olisin voinut kuunnella opettajaa ja olla sahaamatta liimapuulevyä noin kapeaksi, niin se ei olisi murtunut ja tarvinnut liimausta. Jossain olisin muotoja voinut suunnitella toisin. Silti, olen mielettömän ylpeä aikaansaannoksestani ja tämä teline tuli jo käyttöön uskomaton määrä kenkäpareja kannateltavanaan.

Lopulliselta paikaltaan teline ei paljon näy. Silti, tunnearvoa telineellä on paljon ja minä tiedän sen olevan siellä <3.

20 tunnista jäi vielä aikaa ja ehdin työstää myös saunajakkaran kappaleet kokoamista vaille valmiiksi. Opin käyttämään monia työkaluja ja sain kipinän jatkaa opettelua itse kotonakin, vaikka eihän minulla samanlaisia työkaluja ole käytettävissäni. Hyvä kurssi!