Joulunumerot! Voi riippuvuuksien riippuvuus, - onko joka jouluksi ostettava erilaisten julkaisujen joulunumeroita tunnelmaan virittäytymisen vuoksi ?

Koti ja Keittiö 12/2004 päätyy kierrätykseen taloyhtiömme lehtikaruselliin kahden reseptin kirjaamisen jälkeen. Reseptit on laatinut Elina Jyväs. Joskus iät ja ajat sitten sain häneltä vastauksen kysymykseeni siitä, mistä hänen reseptissään käytettyä Muscovado-sokeria saisi hankittua. Nythän sitä saa jo kaikkialta, mutta silloin... vuosia on tullut seurattua Elinan kirjoittamia ruokajuttuja tuon silloin saadun hyvän ja ystävällisen palvelun vuoksi.

Marinoitu paahtopaisti

1-1,5 kg naudan paahtopaistia
1,5 tl suolaa /1 kg lihaa
0,25 tk mustapippuria/ 1 kg lihaa
1 rkl voita

 

Marinadi:
1 dl makeaa soijakastiketta
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1 rkl ruokokidesokeria
2 tl rouhittua roseepippuria
2 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
3 rkl silputtua tuoretta timjamia
1 silputtu valkosipulinkynsi

Lisäksi:
2 dl punaviiniä
3 rkl luumusosetta (tortuntäytettä)
1 rkl paahtopaistin marinadia

1 tl muscovado- tai ruokokidesokeria (Kas Elinaa,  sitä oli tässäkin ;) !)

1. Puhdista paahtopaisti tarvittaessa kalvoista ja nosta se uuninkestävään vuokaan. Hiero paistiin suola ja pippuri.  Nosta lopuksi voinokare lihan päälle. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan.

2. Kypsennä paistia 125-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 60 astetta. Tällöin paisti on vielä punertavaa. Kääri liha alumiinifolioon ja anna sen seistä 10 minuuttia.

3. Sekoita kaikki marinadin ainekset. Nosta jäähtynyt liha kaksinkertaiseen muovipussiin ja kaada marinadi päälle.  Anna lihan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. KÄäntele lihaa muutaman kerran marinoimisen aikana. Leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

4. Kuumenna kattilassa 2 dl punaviiniä ja lisää siihen luumusose, marinadi ja sokeri. Keitä seosta 5 minuuttia ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoile kastike paahtopaistin kanssa.

(Vuonna 2004 on reseptin hinnaksi arvioitu 18 euroa)

 

Samppanjasorbetti

1 liivatelehti
1 dl vettä
1,5 dl kuohuviiniä tai samppanjaa
1 dl vastapuristettua appelsinimehua
1 limetin mehu
1 valkuainen

Tarkoiluun: 2 miniananasta tai 1 tuore normaalikokoinen ananas

 

1. Pane liivatelehti runsaaseen kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Keitä seosta, kunnes sokeri on täysin liuennut. Purista liivatelehdestä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivate kuumaan sokeriliemeen.

2. Anna liemen jäähtyä ja lisää siihen kuohuviini tai samppanja sekä appelsiini- ja limettimehut.

3. Vatkaa valkuainen kevyeksi vaahdoksi ja kääntele se muuhun seokseen. Pakasta sorbettimassaa noin 6-7 tuntia. Sekoita massaa muutaman kerran pakastamisen aikana, jotta sen rakenteesta tulee tasaisempaa.

4. Tarjoile samppanjasorbetti miniananaksesta leikattujen lohkojen kanssa.

Sorbettireseptissä käytetty liivatelehti jäi vaivaamaan, tätä täytynee pelkästään liivatelehdenkin takia kokeilla :) !