Saippuoista olen kirjoittanut aiemminkin. Olen ihan toivoton saippuafriikki, ja keräilen matkoilta mukaan kotiin monenlaisia saippuoita matkamuistojen sijaan. Tai no, ovathan ne matkamuistojakin, sillä vieläkään en ole raaskinut käyttää loppuun neljä vuotta sitten Alexia odottaessa Madeiralta ostettua ihanaa merentuoksuista saippuaa. Ajattelen aina, että vieläkin huonompi päivä voi tulla, jolloin todella tarvitsen sen käyttöön. Kurjaa päivää hyväntuoksuinen hemmottelusaippua piristää. Suosikkejani ovat juuri meren ja veden tuoksut ja erilaiset hedelmät. Mausteisia saippuoita en osta koskaan. Sellaiset glögimausteseokset ovat kaikkein kamalimpia.

Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa saippuan valmistusta. Ostin Saara Kuhan kirjan "Käsin tehtyä saippuaa" jokin aika sitten ja aloin selailla mieluisia reseptejä. Saara kertoo myös tehneensä joskus vuosia sitten saippuaa sellaisesta askarteluliikkeen massasta, joka vain sulatettiin ja valettiin uudelleen. Minäkin kokeilin, ja ne silloin tehdyt saippuat ovat muuttaneet jo kerran uuteen asuntoonkin, kun olivat niin kummallisia ettei niitä tullut käytettyä. Jotain väriainettakin muistan ostaneeni, samoin yhtä tuoksuesanssia.

Olen järkeillyt, että jos opin valmistamaan mieluisia saippuoita meille kotiin, ei saippuaharrastus ainakaan kovin kalliiksi voi tulla suhteessa siihen, että haalin ihanuuksia kotiin kauppojen katteilla. Yhtä ihania paketteja niille en osaa kuitenkaan tehdä. Samalla vaivalla ajattelisin syntyvän useamman saippuan, kun kerran touhuun alkaa. Mutta onnistuisinko ? Mitä saisin aikaan ? Eihän siihen auttanut kuin ottaa puoli päivää saldovapaata, ja koittaa!

Ensimmäisenä reseptinäni kokeilin  kirjan appelsiinisaippuaa. Rasvoina siinä oli kookosrasvaa, palmuöljyä, kaakaovoita ja oliiviöljyä. Kaakaovoita tilasin netistä etukäteen. Kirjan reseptin lisäksi käytin saippuamassaan noin 10 ml eteeristä appelsiiniöljyä, 20 tippaa sitruuna-tuoksuöljyä ja 10 pisaraa Sinooperin keltaista kosmetiikkaväriä. Noiden tuoksuöljyjen ja värien kanssa olin aivan hukassa ja kokeilumielellä liikkeellä, sillä niillä saa massan hintaa nostettua omalle kukkarolle kovinkin suureksi, jos noudattaisi kirjan yleisiä annosteluohjeita ja laittaisi eteerisiä öljyjä 20 ml. Toisaalta, kirja kertoo tuoksuöljyjen säilyvän massassa eteerisiä öljyjä kauemmin, ja siksi päätin kokeilla osana tuoksua tuota sitruunatuoksuöljyä. Nesteenä oli appelsiinimehua ja sitten tarvittiin lipeää.

Saippuanvalmistus oli helponoloista. Massa onnistui ihan hyvin. Kuvittelin etukäteen tekemisen olevan jotenkin aikataulukriittisempää, - että nopeassa tahdissa pitäisi saada kaikki vaiheet läpi. Nyt jatkossa uskallan aloittaa masasn teon joskus Alexin mentyä nukkumaankin. Eivät ne sulatetut rasvat välittömästi kiinteydy takaisin tai lipeäpurkki räjähdä käsiin, jos ne nyt hetkeksi pöydälle jättääkin ja tekee välillä jotain muuta ;). 

Tässä ensimmäiset saippuani muoteissaan:

1853340.jpg


Käsin tehtyä saippuaa-kirjaa kritisoin jo tekijälleenkin siitä, että kirjan kuvat eivät vastaa reseptien avulla syntyviä saippuoita. Niin ei tämäkään. Kuvassa on kauniin oranssi marmorikuvioinen saippua, ja minun saippuastani tuli tasaväristä ja vaaleankeltaista, lähes kermanväristä, tuosta keltaisesta kosmetiikkaväristä huolimatta. Vaikka järki sanoo, että kuvan saippuassa on käytetty kahta eriväristä massaa, harmittaa hirveästi se, etten ymmärrä, miten se on tehty.  Laitoin keltaista väriä todella vähän, joten jäin miettimään, miten vaaleaa oma massani olisi ollutkaan kokonaan ilman sitä. Alkuperäisessä reseptissä ei ollut tuoksujakaan, joten kuvittelisin sen tuottavan todella haaleankeltaista lähes tuoksutonta saippuaa niiden herkkupalojen sijaan, joita reseptin viereen oltiin kuvattu, - päivänselvää oli, että ei kuitenkaan kuvan saippuan näköistä. Saippuat ovat vielä muoteisaan, joten onnistumisesta en osaa sanoa mitään. Tekisi jo kuitenkin mieli tehdä uusi kokeilu jollain toisella reseptillä.

Tässä saippuat, jotka on irrotettu muoteistaan ja lähdössä kaappiin pimeään kypsymään. Nähdään vähän ennen joulua!

1853333.jpg