Lähiviikkojen vapaa-aika on mennyt tiiviisti opintojen parissa. Kurinalaista arkea on piristetty teemaruokaviikoilla. Joitain reseptejä tuntuu tarpeelliselle jakaa muillekin hyötykäyttöön, sillä ne ovat ilahduttaneet meitä!

 

Yltiöväsyneen pikaruoaksi sopii

Toast Skagen
(resepti Fazer Amican Rakkaudesta ruokaan-lehdestä 2010)

400 g katkarapuja
100 g majoneesia
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
50 g muikun tai siian mätiä (me jätimme tämän pois kokonaan ja korvasimme keitetyn kananmunan puolikkaalla)
1 punasipuli
valkopippuria
tuoretta tilliä
6 viipaletta vaaleaa leipää
rypsiöljyä, voita (jätimme pois sillä paahdoimme leivät paistamisen sijaan leivänpaahtimessa)

Sulata katkaravut ja purista kaikki neste pois. Sekoita majoneesi ja ruohosipuli katkarapujen joukkoon.
Mausta suolalla ja vastarouhitulla valkopippurilla.

Paista leipäviipaleet rapeiksi voi-öljyseoksessa (tai leivänpaahtimessa). Valuta ylimääräinen rasva leivistä talouspaperin päällä. Laita katkarapumassaa leiville. Ripottele päälle hienonnettua punasipulia ja lisää lopuksi lusikallinen mätiä. Koristele pienillä tillin oksilla.


Kokeilimme Toast Skagenin kanssa ruokajuomana Montana Gisborne Chardonnaytä, joka oli oikein toimiva yhdistelmä miedoille mauille ja muutenkin mukavan hedelmäinen viini: yleisesti ottaen monenlaisiin tilanteisiin sopivan tuntuinen ja hinta-laatusuhteeltaan hyvä.

 

 

Tex-mex -lauantai, Chili con Carne ja jalapenojen tulisuus piristivät kylmää helmikuun loppua.

 

Ruokajuomana yksi uusista olutsuosikeista, hedelmäinen ja kukkainenkin, intensiivinen  Sierra Nevada Pale Ale. Olut on siitä mukava, että siinä riittää makua pariksi runsasaromisemmallekin tex-mex-ruoalle, mutta kuitenkin sen voi nauttia myös saunan jälkeisenä janojuomana toisin kuin portterit tai stoutit, jotka eivät janoa juuri vähennä.

 

Limensiivuja tarvittiin mansikkamargaritabooliin, jota tarjoiltiin kutsuilla alkujuomana.

 

Ennen Chili con Carnea naposteltiin kaupan texmex-pikkusuolaisia ja Mexicana Nachoksia.


Mexicana Nachos (Pauligin Santa Maria-tuoteperheen mainosvihkosesta "Amigos, nyt pistetään TexMexiksi!"

20 kpl Santa Maria Nachos Tortilla Chips maissilastuja
1 tlk tonnikalaa
1/2 dl ranskankermaa
1 tl Santa Maria chilipippuria (tässä me olemme mieluummin käyttäneet ripauksen mustapippuria)
20 kpl tomaattirenkaita
20 kpl sipulirenkaita
20 kpl SAnta Maria Jalapeno Chiliä viipaleina
1 dl juustoraastetta

Sekoita tonnikala, ranskankerma ja chilipippuri. Aseta maissilastut uunipellille leivinpaperin päälle. Pane jokaisen lastun päälle tomaatti- ja sipulirengas, nokare tonnikalasosta sekä jalapenoviipale. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuorruta uunissa 225 asteessa noin 5 min.

 


Jälkiruoaksi kokeilimme  hedelmäpaloja ja suklaafondueta sävytettynä TexMex-henkeen. Muunneltavaksi reseptiksi valikoitui Stockmannin Premiere 2/2010 -mainoslehtinen, - jotta eivät aivan suotta lähettäisi meille niin kalliille paperille painettuja mainoksia tuotteista, joita emme aio hankkia ;)

Suklaafondue (6 annosta)

2 dl kuohukermaa
200 g hyvää suklaata (tässä meidän TexMex-virityksemme : 140 g Fazerin Chilillä maustettua Thin Dark-suklaata ja 60 g tavallista Thin Darkia tai Cocoa Nibs-versiota)
(1 rkl konjakkia)

Kuumenna kerma kattilassa, sulata paloiteltu suklaa varovasti joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Halutessasi lisää tilkka konjakkia. Kaada suklaaseos fonduepataan ja pidä lämpimänä. Suklaaseen voi kastaa tuoreita hedelmä- ja melonilohkoja, mansikoita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sekä tietysti keksejä ja vaikka vaahtokarkkeja. (Meillä taisi olla verkkomelonia, banaania, päärynää ja mandariinilohkoja).

 

 


Kiireisessä arjessa korostuvat helposti valmistuvat ruoat. Mausta ja kotonalaitetusta emme ole valmiita tinkimään, eineksien hinta on korkeampi ja aromivahventeet todella tökkivät. Tässä saunomisen aikana itsestään valmistuvassa lihapadassa ketsuppi kaikkine lisäaineineen pääsee kuitenkin näyttämään parhaat puolensa:

Luonnollinen-valinta-on-oluessa-ja-ketsupissa-haudutettu-lihapata-ja-juuresmuhennos 4 hlölle, Heinzin Pataruokia kaikkiin tilanteisiin"-vihkosesta ja nimihirviönsä takia meillä vain

"Saunapata"

600 g naudan paistia
2 sipulia
2-3 fenkolia
1 nippu silputtua lipstikkaa
2 dl tummaa olutta (reseptissä portteria, stoutkin käy)

2 dl Heinzin tomaattiketsuppia
öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria

Juuresmuhennos


4 perunaa
2 porkkaanaa
2 palsternakkaa
2 juuripersiljaa
12 timjaminoksaa
100 g voita
suolaa ja pippuria.


Leikkaa liha suuriksi kuutioiksi ja viipaloi sipulit ja fenkoli. Lämmitä öljy uunipadassa kuumaksi, paista lihat nopeasti ja lisää sipulit ja fenkoli. Lisää silputtu lipstikka, olut ja ketsuppi. Kun seos alkaa kiehua, pane pataan kansi ja hauduta 170 asteessa uunissa noin 1,5 tuntia (ja huom. pidempäänkin, 2,5 tuntiakin on vielä ihan OK ja tässä hautumisen aikana käydään siellä saunassa! )

Kuori perunat, porkkanat, palsternakka ja juuripersilja ja keitä ne pehmeiksi (kannattaa kuoria ja paloitella ennen sitä saunaa ja viimeisellä jäähdyttelykierroksella käydä laittamassa nämä porisemaan)

Kaada vesi pois, lisää voi ja muhenna juurekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun liha on kypsä, lisää siihen hieman vihreää koristeeksi ja tarjoile suoraan padasta.

Tässä vielä kuva monelle vieraammasta juuripersiljasta, joka kuvassa kaikkein oikeimmanpuoleisin. Vasemmalla fenkolinmukula ja keskellä kovasti juuripersiljaa muistuttava palsternakka vertailun vuoksi.

 

Mutta sitten: juuresmuhennosta jää meille kolmelle puolikkaastakin annoksesta. Lehtipersiljaa saa ostaa vain parin yksilön pakkauksissa (ainakin Stockmannilta, lähikaupasta niitä on turha edes etsiä), ja kun sitäkin jää, jatkokäyttöä varten syntyi omimmasta genrestäni juurespihvien resepti. Omin genreni on nyhjää tyhjästä -ruoanlaitto ;), jossa laitetaan edullista arkiruokaa silloinkin, kun suunnitelma ei ole kovin selvä ja jääkaapista löytyy kaikkia loppuja. Viikonlopuiksi voidaan laittaa vähän arkiruokaa hintavammista raaka-aineista tehtyjä aterioita, mutta arkiruoka on edullista ja silti maukasta.

 Juurespihvit muhennoksen tähteistä

150 g juuresmhennosta
150 g raastettua perunaa siivilää vasten kuivaksi puristeltuna
100 g porkkanaraastetta  -"-
100 g juuripersiljaraastetta -"-
50 g sipulia hienonnettuna
2 kananmunaa
70-100 g sinihomejuustoa murusteltuna massan sekaan
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset ja paista tarttumattomaksi pinnoitetulla pannulla pihveiksi. Mieto paistolämpötila ja pidempi paistoaika auttavat pihvejä säilyttämään rakenteensa hajoamatta ja toisaalta pyöristävät juuresten maut ihanan makeiksi ja lempeiksi.


Tässä pihvejä  uunissa paistettujen välimerellisten kasvisten kera (tomaattia, paprikaa ja zucchinia). Öljyn, pippurin ja suolan kanssa uunipellillä paistetuista kasviksista tehtiin haalea salaatti, jonne kasvisten lisäksi silputtiin runsaasti tuoretta basilikaa ja päälle ripoteltiin Grana Padano-raastetta. Pienen pieni määrä tummaa balsamicoa riittää kastikkeeksi, sillä kasvikset ovat itsessään todella meheviä. Meillä seurana hummusta ja tsatsikia. Mitä ihmettä ne vouhkaavat koulukasvisruokaa vastustaen  ???? Kasvisruoka on taloudellista, hyvää, maukasta ja terveellistä!