Tälle sunnuntaille olen suunnitellut ranskalaishenkisen menukokonaisuuden. Tällaisen menun haluaisin joskus tarjota parhaille ystävilleni!

***

Galettes de Brie

Ranskalainen siideribroileri, keitetyt perunat, marinoidut paprikat

Appelsiinisorbetti

Dopff Riesling Réserve

***

Brie-keksit on jo paistettu. Alex osallistui innolla leipomiseen ja taikinan maisteluun. Niiden reseptin lähdettä en valitettavasti pysty nimeämään, sillä me olemme saaneet reseptin ranskalaisten ruokien kokkauskurssilta "Ruokaretki Ranskaan II", jonka 27.11.2001 järjesti Anna-Maija Ahava Helsingin kaupungin suomenkielisessä työväenopistossa.

Galettes

Nämä pienet juustokeksit sopivat hyvin myös viinin seuraksi. Silloin niiden päälle voi sipaista hiukan lisää Brie de Meauxia. (Jäljennän nyt reseptin ja saatesanat siis sellaisenaan, vaikka tuo oikeasti tietenkin taipuu "Meaux´ta")

Tätä tarvitaan

250 g vehnäjauhoja
75 g voita
100 briejuustoa
1 munankeltuainen

suolaa, pippuria, muskottia
Uuni: 200-225 astetta

Tee näin

1. Poista juuston kuori ja sekoita se kunnolla pehmeäksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja vaivaa juusto niiden joukkoon. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja muskotilla ja vaivaa taikinaksi munankeltuaisen avulla. Lisää tarvittaessa muutama ruokalusikallinen kylmää vettä, jotta taikinasta tulisi notekaa.

2. Kauli taikina n. 5 mm paksuksi. Ota siitä pienellä lasilla tai muotilla ympyröitä ja pane ne leivinpaperilla peitetylle pellille.

3. Paista uunin keskiosassa n. 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kauniinvärisiä.

 

Ranskalainen siideribroileri on Aila Pakarisen resepti Glorian Ruoka & Viini-lehdestä 05/2006 (nro 38) . Olen aivan riippuvainen tuosta lehdestä! Pelottaa ajatellakin, miten paljon säilytystilaa kaikkien tulevien vuosien lehdetkin vielä vaativat, sillä en voi keskeyttää tilaustani todennäköisesti koskaan ;). Tähän reseptiin siis tulee eilisessä tekstissäni mainittu calvados.


Ranskalaienn siideribroileri

Valmistelut 15 min
Valmistusaika 1 t 10 min

4-5 broilerin luullista rinta- ja/tai koipi-reisipalaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 dl kuivaa tai puolikuivaa siideriä
(2 rkl calvadosia)
2 tl dijoninsinappia
2-4 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta ( tai 1 tl kuivattua) timijamia
1 dl ranskankermaa

Pulita broilerinpalat tukevilla taloussaksilla. Sirottele lihojen pintaan varovasti suolaa ja pippuria. Levitä palat uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Sekoita siideri, calvados, sinappi, murskatut valkosipulit ja timjami keskenään ja kaada seos vuokaan.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa puoli tuntia. Käännä broilerinpalat ja kypsennä vielä puoli tuntia. Ota broilerit vadilta ja peitä ne foliolla.

Siivilöi liemi laakeaan kattilaan ja keitä kokoon voimakkaasti, kunnes neste on hiukan haihtunut. Lisää ranskankerma, vatkaa tasaiseksi ja mausta maun mukaan. Kaada kastike broilereille.

Eilen selvisi yksi käsittämätön juttu. Alex, joka syö sushia ja katkarapuja ja oliivejä ja mausteistakin ruokaa, ei syö mietoakaan juustoa, smetanaa eikä creme fraichea (paitsi tietämättään, ja silloin ihan sujuvasti, kunhan ne markkinoidaan esim. salaatinkastikkeina tms). Juustokammo selvisi vasta eilen syyksi sillekin, miksi hän ei syö toasteja. Hän on ymmärtänyt sanan olevan "tå-ost". Ja tuo "ost" lopussa tarkoittaa sitä, ettei toasteja voi syödä ;). Kun vakuuttelimme, että Alexin "grillivoilevän" välissä ei ole juustoa vaan "kastiketta" ja kinkkua, hän söi kinkku-juusto-toastin hyvillä mielin. Voi hohhoijaa.

Appelsiinisorbetin ainekset olivat yksinkertaiset:

400 g:sta vettä ja 200 g:sta sokeria keitettiin sokeriliemi.

Vähän jäähtyneeseen sokeriliemeen sekoitettiin raastettu appelsiininkuori (haluttu määrä), ja jätettiin kuoriraaste liemeen maustumaan. Siivilöity sokeriliemi sekoitettiin 6 vastapuristetun appelsiinin ja 1 sitruunan mehuun. Ja sitten jäätelökone käyntiin.

Niin, jäätelökone!! Saanhan hehkuttaa, ihan vähän edes ? Vuosia, vuosia olemme haaveilleet kompressorilla toimivasta jäätelökoneesta, ja nyt tällainen aarre on muuttanut meille:

 


 

Huokaisen syvään nautinnosta, ja tiedän, että ainakin Pai_vi ymmärtää.