Sateinen lauantaipäivä täysin toivottomaksi osoittautuneen piknik-suunnitelman vuoksi soi yllättävän mahdollisuuden kaivaa kaikki Tärkeät lehdet esille. Viikolla pienissä pätkissä sain jatkaa. Lehtiä on paljon: jokaisessa joku yksittäinen resepti, jota olen säästellyt siltä varalta, että minulla joskus olisi juhlat, tasakymmeniä. Näitä säästettyjä reseptejä ja ruokia niissä juhlissa siten syötäisiin! Ystäviä olisi koolla toivottavasti paljon, puheensorina täyttäisi huoneet.  

En toivoisi mitään muuta lahjaksi, kuin sen, että ihmiset tulisivat, ja minun ei tarvitsisi juhlia organisoida, vaan tekisimme sen yhdessä. Isosiskona, esimiesrooleissa ja miloin minkäkinlaisissa koulutustehtävissä olen tottunut organisoimaan ja huolehtimaan muista. Nyt ainoa toiveeni olisi, että minä en olisi järjestelyvastuussa. -Ja jos olisin, niin järjestämättähän nämä juhlat jäisivätkin; ei minulla ole siihen kahden työn tekijänä ja iltamenojen ohella loma-ajan ulkopuolella mitään voimavaroja.  Alexin juhliakin talvella poden juuri valmistellun joulun ja  kahden juhlintapäivän jäljiltä yleensä monta päivää jälkikäteen. Mutta jos jokainen toisi jotain...juuri niin, minä haluaisin rennot nyyttärit! Suunnittelisin menukokonaisuuden Välimeren henkeen. Samallahan ratkaisisin ihmisten ongelman lahjatoiveesta.

Niillä juhlilla ei kyllä muistettaisi edes, kuka on päivänsankari. Se olisi sivuseikka ja kalenterista katsottu aihe ainoastaan hyvä syy kokoontua yhteen herkkujen äärelle.  Pönötys ja juhlapukeutuminen olisi kiellettyä, puheet aivan vihoviimeisiä. 

Buffet-tyyppinen tarjoilu olisi nyyttäriperiaatteella helposti toteutettavissa ja jokaiselle löytyisi jotain sopivaa syötävää.  Mistään perinteisistä täytekakuista pidän hyvin vähän itse, ja siksi toivoisin myös juhlieni olevan kakuttomat. Tärkeintä olisi, että ihmiset eivät lähde nälkäisinä pois, ja makea osasto on vain pieni aterian päättävä jälkiruoka.  Minä tekisin itse juhliin  limellä, valkosipulilla ja chilillä marinoituja jättikatkaravunpyrstöjä,  leipoisin ruokaleivät sekä varaisin suuren pöntöllisen seljankukkamehua. Alkoholin määrä olisi muutenkin hyvin hillitty, sitä olisi vain ruokajuoman roolissa.

Eli eikun kaivamaan reseptejä!

Punasipulihilloke on yksi suosikeistani ja kokeilluista resepteistä ET-lehdessä 04/2009 julkaistu kokkaavan miesporukan (Jaakko P. Korhonen, Andreas Barner-Rasmussen ja Veikko Siltala)  resepti on ollut suosikkini. Sitä tarvittaisiin kaksinkertainen annos:

Punasipulihilloke

0,5 kg punasipulia viipaloituna
0,5 dl balsamietikkaa
1 dl punaviiniä
0,5 dl tummaa siiirappia
suolaa
mustapippuria myllystä

Laita viipaloitu sipuli kattilaan. Lisää balsamietikka, punaviini sekä siirappi. Keitä hiljalleen 1-1,5 tuntia. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja lisää sopivasti suolaa ja mustapippuria myllystä.

Viimeksi tätä tehdessäni muistin ottaa kuvankin:

 

Puolikuivat tomaatit Glorian Ruoka & Viini-lehden numerosta 40 (7/2006) on Jyri Muttosen ja Anna-Maija Tantun resepti.  Parillekymmenelle näitä voisi tehdä 15 tomaatista. Reseptissä on alunperin luumutomaatit, mutta kunhan tomaatit halkaisee niin, että kanta puolittuu, käyvät tavallisetkin tomaatit mainiosti.

Puolikuivat tomaatit

luumutomaatteja
timjamia
suolaa
sokeria
oliiviöljyä

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Halkaise tomaatit ja asettele ne leikkuupinta ylöspäin leivinpaperilla peitetylle pellille. Ripottele kevyesti suolaa, sokeria ja timjamia tomaattien pinnalle. Valuta päälle tilkka oliiviöljyä. Kuivata uunissa 1-2 tuntia.

Minun kokemukseni mukaan mukavampi rakenne tomaatteihin tulee vasta parissa tunnissa. Näitäkin tehdessäni on ollut kamera käsillä:


Kesäkurpitsa-fetapihvien
resepti on myös Glorian Ruoka & Viini-lehdestä (nro 53, 4/2008) ja Sanna Kekäläisen käsialaa. Näitä olen tehnyt jo useamman kerran, enkä koskaan kyllästy! Tämäkin resepti riittäisi buffet-pöytään kaksinkertaisena.

Kesäkurpitsa-fetapihvit

1 l (noin 2 keskikokoista) raastettua kesäkurpitsaa
4 kananmunaa
2,5 dl fetajuustoa (minä olen aidon fetan sijaan käyttänyt tätä juustoa pehmeän rakenteen vuoksi, eli menee helposti pieniksi muruiksi)
1 dl hienonnettua kevätsipulia (tai salottisipulia tai tavallista sipulia hyvin hienona kuutiona)
0,5 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
n. 3/4 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä paistamiseen (EI siis mitään aromikasta neitsytoliiviöljyä!)

Laita raastettu kesäkurpitsa siivilään, suolaa ja anna seistä 15 minuuttia. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Huuhtele kesäkurpisaraaste (minä en huuhtele, jos suolaa on maltillisesti) ja puristele vesi huolellisesti pois. Yhdistä keltuaiset, kevätsipuli ja mausteet kesäkurpitsan kanssa. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikina pysyy koossa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto muiden aineiden joukkoon. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pinnoitettussa paistinpannussa. Lusikoi taiknasta pihvejä suoraan pannuun. Paista pihvit miedolla lämmöllä.  (...ja siis molemmin puolin. Minä teen pihvit aina valurautaisessa lettupannussa, en pinnoitetussa paistinpannussa. Näin niistä tulee tasaisen muotoisia ja samankokoisia keskenään)


Raastesalaattia varten olin säästellyt Stockmannin Premiere- mainoslehtistä 8/2010, mutta en ole sitä itsekään koskaan kokeillut.  Mainionoloinen kastike mehevöittäisi varmasti kaaliraastetta entisestään! Tämä yksinkertainen resepti sopisi parhaiten sellaiselle gastronomille,  jolle siiderietikan tai saksanpähkinäöljypullon käyttö kotitaloudessaan ei olisi sitten vieras ajatus. Reseptin luettuani tein siihen kuitenkin jo pari tarkennusta. 2-kertaisella annoksella varmistettaisiin, että sitä riittää kaikille!

Hedelmäinen kaalisalaatti

1 litra hyvin ohueksi leikattua punakaalia
1 dl pehmeitä aprikooseja (käyttäisin kuivattuja aprikooseja, ja rikkidioksidin vuoksi huuhdeltuina, elleivät ole luomulaatuisia)
1 iso hapan omena
1 dl saksanpähkinän sydämiä

Kastike: 1 osa siiderietikkaa, 3 osaa saksanpähkinäöljyä, sormisuolaa ja jauhettua pippuria.
(Itse kuvittelisin, että kaaliraasteen määrään suhteutettuna voisi määrä olla aivan maksimissaan 0,5 dl siiderietikkaa-1,5 dl saksanpähkinäöljyä)

Leikkaa juuustohöylällä punakaaliraaste. Raasta omena ja pieni aprikoosit. Sekoita kaikki ainekset kastikkeen kera. (Vasta juhlapäivänä kuitenkin, vaikka ainekset olisivatkin jo ennalta pilkottuina jääkaapissa. Omena tummuu, se kannataa raastaa salaattiin vasta siinä vaiheessa, kun kastikekin lisätään, jotta kastikkeen hapot estävät tummumista).

Oma lisäykseni: Erillisestä kulhosta voisi tarjota salaatin kanssa pussillisen Aura-juustomurua!

 

Juustolevitteen
idea on ET-lehdestä nro 20 (9.12.2009) ja ilmeisesti Christine Aaltion resepti, mutta alkuperäisestä reseptistä jätän juustokuminan pois. Tätä jälleen kaksinkertainen annos!

Juustolevite

200 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
1 dl raastettua gruyèreä 

Sekoita hienoksi raastettu gruyère tuorejuustoon.  (That's it.)

Juustofriikki mieluiten toivoisi tähän pitkään luolassa kypsynyttä gruyèreä, jota saa esim. Stockmannin Herkusta ja Hakaniemen Hallista. Ei siis marketeista löytyvää Entremont Gruyèrea, joka on pehmeämpi ja makukin on toisentyyppinen. Merkkinä mikä tahansa luolakypsytetty gruyère siis käy! Jollei gruyère-kauppoja ole lähellä, tähän voi käyttää myös Valion kolmionmuotoisten kupumaisten muovipakettien uutuutta, Kreivi-vuoristojuustoa.

 

Marinoidut valkosipulinkynnet ovat parhammillaan Glorian Ruoka&Viini -lehden nro 27 (2/2005) ohjeen mukaan valmistettuna. Ohje on Aila Pakarisen ja tarvittaisiin kaksinkertaisena.

Valkosipulit hunajaisessa balsamicoliemessä

300 g valkosipulin kynsiä
1 dl vettä
1 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
0,5 dl hunajaa
vajaa 1 tl suolaa

Kuori kynnet. Mittaa kaikki aineet pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10-15 minuuttia. Siirrä jäähtyneet kynnet liemineen tölkkiin ja säilytä jääkaapissa. Nämä voi tehdä jo viikkoakin aikaisemmin.

 

Hummus kannattaa tehdä hyvällä vihannesleikkurilla, sauvasekoitin ei kikherneiden kanssa oikein pärjää. Toki sekin käy paremman puutteessa, mutta kysyy kärsivällisyyttä.  Tämä tarvittaisiin kaksinkertaisena.

Annikan hummus

1 prk kypsiä Bonduelle-kikherneitä
3 rkl tahinia
3 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa
noin 1 dl mietoa oliiviöljyä

Ainekset hienonnetaan tasaiseksi tahnaksi.

 


Tsatsikiin ohjeeni on sovellus Lindahlsin turkkilaisen jogurtin pakkauksen kyljestä löytyvästä reseptistä. Tämäkin tarvitaan kaksinkertaisena.

Annikan minttuinen tsatsiki

2 dl turkkilaista jogurttia
150 g kurkkua raastettuna, suolattuna ja siivilässä valutettuna (painelen ja puristelen nesteet pois)
1 murskattu valkosipulinkynsi
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
runsaasti tuoretta minttua silputtuna

Ainekset sekoitetaan.  Jos tsatsikin haluaa tehdä vuorokautta ennen, kurkut kannattaa puristella hyvin kuivaksi ja lisätä  syömään lähtiessä vasta  tuore minttusilppu.

 

Vihreä salaatti ja salaatinkastike

Harvoin kirjoitan salaatinlehtiä koskevia ohjeita ylös ;). Nehän vain pestään ja revitään: Tämän Stockmannin Premiere-mainoslehtisen 3/2010 olen kuitenkin säästänyt nimenomaan helpon ja hyvän salaatinkastikkeen vuoksi.

Vihreä salaatti ohjetta soveltaen

Erilaisia salaattilajikkeita maun mukaan, esimerkiksi 1 kerä jääsalaattia, 1 ruukku rucolaa, 1 ruukku  tammenlehvää ja lollo rossoa
Herneenversoja

Kastike (riittää ylläolevalle salaattimäärälle yksinkertaisena, sillä en halua salaatin uivan kastikkeessa)
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
1 tl Dijon-sinappia

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Revi salaatti kulhoon. Sekoita kaikki kastikkeen ainesosat keskenään ja kaada salaatille juuri ennen tarjoilua.

Lisäaineettomat lihapullat saa tietenkin tehdä joku luottoreseptillään parillekymmenelle itsekin, - kunhan ei käytä arominvahventeita tai sipulikeittopusseja-,  mutta tämä sopii myös kokkaustaidottomalle. Kaupan pakastealtaasta löytyy yksi ainoa hyvälaatuinen lisä- ja säilöntäaineeton lihapullamerkki, ja jos pari pussia näitä joku haluaisi ostaa,  tuotteen nimestä ja saatavuudesta lupaan selvittää tarkemmat tiedot henkilökohtaisesti.

Sekalainen setti A: 
Flora- merkkinen margariini, 3-4 isoa pulloa maustamatonta BonAqua-kivennäisvettä,  3 l täysmaitoa (punaista)  kahvikoneeseen  ja  paketti/pussi ruskeaa ruokokidesokeria

Sekalainen setti B:
Tavalliset pahviset kertakäyttömukit kahville (biohajoavat eivät kestä kuumuutta),  muoviset pikkulusikat kahville ja jälkkärille sekä ruokakokoiset  kertakäyttöservetit (n 25 hlö:lle)

Biohajoavat kertakäyttöastiat:  Ekolon kertakäyttölautaset 17,5 cm (50 kpl), kylmille juomille sopivat Ekolon kertakäyttömukit 2 dl (50) kpl), puiset veitset ja haarukat. Näitä Ekolon lisäksi myydään ainakin Ruohonjuuren myymälöissä.

Punaviiniä
 
Maitén Reserva Cabernet Sauvignon yhteensä 4 pulloa (määrän olisi luontevaa jakaa useammalle tuojalle)

Valkoviiniä Thill's Pinot Blanc yhteensä 4 pulloa (tämäkin jaettaisiin useammalle tuojalle)

Olutta
Innis & Gunn Rum Cask yhteensä 10 pulloa (...ja tämäkin jaettaisiin usemmalle tuojalle)

Kertakäyttöpöytäliinat, kaksi keskenään samanlaista liinaa tuojan makumieltymysten mukaan

Limekreemi marjojen tai hedelmien ja valkosuklaalastujen kera on vapaasti suomennettu ja sovitettu. Resepti on poimittu matkapuhelimen dokumenttiarkistoon reissussa, Lantliv-lehden jotain numeroa selaillessa. Tämä sopii esim. pahvimukeihin annosteltuna auton kanssa tulevalle, mutta haasteellinen kuljettaa julkisilla välineillä missään muussa kuin yhdessä iso(i)ssa kulho(i)ssa. Jääkaappiinkin tarvitaan siis tilaa.

Limekreemi (8 annosta, toteutus 3-kertaisena)

100 g voita
5 munaa
2,5 dl sokeria
mehu 5 limestä ja raastettu kuori 3 limestä (huom! kuori pitää pestä !)
5 dl kuohukermaa

tuoreita marjoja tai tummumattomia hedelmänpaloja tarjoiluun
Valkosuklaalastuja levystä juustohöylällä höylättynä annosten pinnalle 
(nämä kaikki koristukset voidaan laittaa annoksiin erillisistä astioista vasta juuri ennen tarjoilua)

1. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi.
2. Kaada seos sulatetun voin joukkoon ja lämmitä sekoittaen matalalla lämmöllä, kunnes seos paksuuntuu. Ole lämmön kanssa arovainen. Nosta kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon limeistä mehut ja kkuoriraaste. Anna jäähtyä.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja limekreemi keskenään ja annostele vuokiin (esim. kertakäyttömukeihin). Anna seistä kylmässä vähintään 5 tuntia ennen tarjoilua ja koristele ennen tarjoamista marjoilla/hedelmäpaloilla ja valkosuklaalastuilla.

Optio: tomaatti-mozzarellavartaat

Jos joku mielestään saisi liian vähän tehtävää tai hankittavaa,  ja intoa välttämättömien jälkeen vielä riittäisi, on tämä aivan ihana toteutustapa kirjattava muistiinpanoiksi ainakin itselle: pieniä mozzarellapalloja ja kirsikkatomaatteja on pujotettu vuoronperään bambuvartaisiin. Kuvan olen ottanut lehtikuvasta, lehti oli Maalaisunelman kesäruokanumero kesältä 2010.

Juhlien aikanen ja -jälkeinen järjestely- ja siivousapu: Kun jokainen tuo tarjottavansa tarjoiluastiassa, jonka on ottanut kotoaan, ja tuoja varaa salaatille ottimet siinä missä margariinipurkin ostaja varaa mukaansa veitsen, kattaminen on helppoa. Ruokailun aikana jotain astiaa tarvitsee ehkä täydentää, maitoa tai papuja täyttää kahvikoneeseen, juomia laittaa kylmään ja kaikin puolin huolehtia yleisestä siisteydestä. Ihana osallistumispanos olisi sekin, jos joku ottaisi tällaisen järjestelijän roolin, ja auttaisi meitä sitten myös loppusiivouksessa.

Tarjoilun suunnittlelu, reseptien valitseminen ja niiden kokoaminen ennalta ystävilleni varmistaisi, että menukokonaisuus olisi mieleiseni: chiliä, basilikaa, juustoja, valkosipulia, tomaatteja, limeä...niitähän meillä kuluu. Kaikki allergiset ja -rajoitteiset saisivat etukäteen myös arvioida, mitä sitten jättäisivät ottamatta. Sekä seka- että kasvissyöjät olisi huomioitu. Hyvä puoli olisi sekin, että  juhliin osallistuneille jäisivät reseptit muistoksi päivästämme! Vaihtoehtoja olisi monesta hintaluokasta, ja keittiössä viihtyville yhtä hyvin kuin nopean tien kaupan kautta valitseville. Palasin kuola valuen haavemaailmastani...tulisikohan tästä mitään? Eikös hyvin suunniteltu ole puoliksi tehty? Sadetta kuunnellessani minä todellakin kasasin nyt melko valmiin plänin ;). Sitä voi aina hyödyntää joku muu, jos näistä juhlista ei mitään tulisikaan!