Äiti teki munkkeja vapuksi, kun olimme siskon kanssa pieniä. Aikuisiällä tehdyistä munkeista ei mikään erä ole syntynyt omassa keittiössämme. Silti tällainen resepti on pitänyt säästää, - ja kevääseen orientoituneena uskottelen itselleni sitä kohta tarvittavankin jo, sillä vappu häämöttää näiden lumikinoksien takana. Resepti on Yhteishyvän välissä tulevasta Ruokamaailma 04/08-vihkosesta, jossa tekstit ovat Krista Niiniharjun.

Sitruunaiset rahkamunkit (noin 20 kpl)

75 g margariinia
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
n. 6,5 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen rypsiöljyä

Rahkatäyte

200 g maitorahkaa
2 tl sitruunan kuorta
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle sokeria

Valuta rahka suodatinpussissa kuivaksi taikinan teon ajan. Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi (37 astetta). Ota kattila pois liedeltä ja kaada neste kulhoon. Murenna ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja erissä nesteeseen ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee notkeaa ja se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Leivo taikinasta pullia, kohota niitä noin 20 minuuttia liinalla peitettynä. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuorta. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Kuumenna öljy valurautapadassa 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, kokeile rasvan kuumuutta leipäpalalla; sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa. Varo kuumaa rasvaa ja pidä erityisesti huolta, ettei vettä joudu rasvan sekaan! Paista munkit muutama kerrallaan, käännä paiston puolivälissä. Valuta munkit talouspaperin pääll. Täytä munkit rahkatäytteellä kapeakärkisellä pursottimella. Sokeroi sen jälkeen paperipussissa tai lautasella.