Niin, saunomisesta pitävän puolison myötä varmaan, pikku hiljaa, omaan tahtiini. Tänä kesänä on sauna lämminnyt tosi usein. Tässä joitain vinkkejä teemasaunomiseen:

Mansikkasauna

Mansikkasaunaa varten tarvittiin peratuista mansikoista säästetyt kannat, joita kuivattiin muutama päivä ennen käyttöönottoa. Ne laitetaan kiehuvan veden kanssa kiuluun hautumaan löylyvedeksi. Murenevaiset kannat kannattaa siivilöidä pois tai käyttää jo valmiiksi sideharsokangasta tai teenhaudutuspussia/-palloa niitä liotellessaan. Mansikkasaunaan laitetaan kasvoille mansikkanaamio. Netistä löytyy paljon tee-se-itse -naamioiden ohjeita, minä käytän esimerkiksi Stockmannilta saatavaa valmisnaamiota. Mansikkasaunaan otetaan mukaan mansikkasaippuaa. Meille sellainen muutti Vaasasta Rewell Centerin sisustuskaupasta Blossomista. Saunan jälkeen juodaan tölkillinen Kopparbergin Ahomansikka Light- siideriä. Ja kyllä kuulkaa tulee tyttömäinen olo ;).

Tervasauna

Tervasauna täytyy ehtiä toteuttaa miehen ollessa poissa kotoa, sillä hän ei voi sietää tervan tuoksua. Tervasaunaan laitetaan koivunoksia tai lehtiä löylyveteen noista lähikallioilla kasvavista puolen metrin korkuisista koivunaluista, joista ei kasvupaikkansa vuoksi koskaan tule oikeita koivuja, ellei oikean vihdan käyttöön ole mahdollisuutta. Multaa juurille kalliolla ei ole, mutta tuuli on kuljettanut siemeniä kuitenkin kovin moneen suuntaan. Saippuana käytetään tervasaippuaa, jota pidetään suljetussa astiassa piilossa normaaliolosuhteissa miehen ollessa kotona. Tervashampoota voi käyttää tietenkin, jos sellaista on olemassa.  Pellavaiset pyyhkeet pefletteinä virittävät oikeaan vanhanajan tunnelmaan. Tervasaunaan kelpaavat valonlähteiksi ainoastaan kynttilät, ja jos mahdollista, täytyy saunomisen tapahtua illan jo pimennyttyä. Tervasaunassa voi saunajuomaksi juoda jääkylmää vettä tai oluen ja saunan jälkeen yhden jääkylmän tervasnapsin. Saunomisen jälkeen päänvaivaa aiheuttaa sitten se, mihin se loppu snapsipullon sisällöstä käytettäisiin....vai säilyisiköhän se puoli vuotta seuraavaan kertaan, kun mies ei ole kotona ;) ?

Puhdistautumissauna

Puhdistautumissauna lämmitetään mehu- tai vihannespitoisen päivän alkuillasta. Saunaan mennään vähän liian aikaisin, lämmön ei tarvitse olla 70 astetta korkeampi. Kosteita löylyjä heitellään ahkerasti ja miedoista löylyistä nautiskellaan pitkään. Puhdistautumissaunassa selkä riivitään ruhjeille himpun liian karkealla uudella harjalla ja verenkiertoa elvytellään kuorimalla ainakin kasvot joko omatekoisella tai kaupasta hankitulla kuorintatökötillä. Jalkapohjat voi raspata ja säärikarvat ajella, jos olo on energinen. Puhdistautumissaunan saunajuoma on vesi, ja saunan jälkeen iltaa voi viettää nautiskellen lämmintä koivunlehdistä haudutettua teetä, joka kyllä kannattaa makeuttaa jollain makeutusaineella. Koivunlehtitee toimii diureettina ja vessassa täytyy sitten juosta kerta jos toinenkin.