Millaisia uudenvuodenlupauksia teitte? MInun paheeni ja ahdistukseni aiha ovat kaikkialla pyörivät lehtipinot. Aikakauslehtiä, käsityölehtiä, viinilehtiä, ruokalehtiä. Tänä vuonna en kerää lehtiä kuljeskelemaan nurkkiin. Tilaamani Viini- ja Glorian Ruoka&Viini -lehtien numerot kyllä säilytän, mutta tänä vuonna sekä haalin sekä muita lehtiä vähemmän että palautan kiertoon aikaisempaa nopeammin sellaiset lehdet, joita säilytän vain yhden kokeilemattoman reseptin takia. Jostain niitä kuitenkin huusholliin kulkeutuu. Ja minä aina menen siihen halpaan, että uskon itselläni olevan aikaa niitä kokeilla. Katin kontit!

Taas kerran laitan edes muutaman lehden pois, ja kirjoitan ylös reseptit, joita olisin halunnut ehtiä testaamaan. 

Teriyakikastikkeella voideltu uunilohi (Kikkomanin mainoslehtisestä)

600 g lohifileetä
2 rkl Kikkoman Teriyaki-kastiketta
1 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 punainen paprika
100 g siitake- tai herkkusieniä
3 vihersipulia tai pala purjoa
2 rkl öljyä
2 rkl Kikkoman Vähäsuolaista soijakastiketta
ripaus chiliä tai cayennepippuria

Leikkaa kala neljksi palaksi ja aseta uunivuokaan nahka alaspäin. Valuta pinnalle teriyakikastike, öljy ja sitruunamehu. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kääsittele kalan kypsyessä kasvikset. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja leikkaa malto ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi sienet ja paloittele vihersipulit tai leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna öljy tilavassa paistinpannussa. Kääntele kasviksia kuumassa panussa, kunnes ne kuumenevat. Jätä kasvikset rapeiksi. Lisää soijakastike ja ripaus chiliä. Ota vuoka uunista ja lusikoi kasvikset päälle. Tarjoa lisänä keitettyä riisiä.

Maapähkinäkastike broilervartaille samaisesta mainoslehtisestä

1,5 dl maapähkinävoita, mielellään rapeaa eli crunchy
1 rkl Kikkoman soijakastiketta
1 dl kookosmaitoa
3 rkl silputtua vihersipulia tai ruohosipulia
1 tl sitruunamehua
ripaus sokeria

Valmista maapähkinäkastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

 

Marinoidut kasvikset (6 annosta) Yhteishyvän ruokalehdestä 6/03

Grillattavasksi sopivat esimerkiksi tuoreet herkku- ja siitakesienet, paprika, kesäkurpitsa, tomaatti, maissi, munakoiso ja sipuli.

200 g kesäkurpitsaa
200 g tomaatteja
200 g sieniä
460 g maissia

Marinadi
1 dl öljyä
0,5 dl sitruunanmehua
0,5 dl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 dl tuoreita yrttejä (esim. basilikaa)
1 valkosipulinkynsi murskattuna
pippuria

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Pese ja paloittele kasvikset grillausta varten. HItaasti kypsyvät kasvikset, kuten munakoiso ja maissintähkä, kannattaa grillata ohuiempina paloina. Tomaatit kannattaa grillata puolikkaina ja herkkusienet ja pikkutomaatit kokonaisina. Marinoi kasviksia suljetussa muovipussissa noin 2 tuntia. Grillaa kasvikset vartaissa tai ritilällä. Liota puisia varrastikkuja vedessä esimerkiksi uunipellillä vähintään tunti, etteivät ne hiillostu grillauksen aikana. Pujota kasvikset vartaisiin vieri viereen, jotta ne eivät pääse kuivumaan. Grillaa kasvikset miedolla lämmöllä. Kääntele, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Voit valella marinointilientä kasvisten päälle grillauksen aikana, etteivät ne kuivu. Tarjoile lihan tai kalan lisäkkeenä tai sellaisenaan grillatun leivän ja salaatin kanssa.

 

Tomaatti-katkarapu-fetajuustokeitto lehdestä, josta ei ole enää mitään muuta kuin tämä sivu, ja lähdettä en muista

2 rkl kasviöljyä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tlk tomaattimurskaa
0,5 l kalalientä
oreganoa
mustapippuria
2-4 rkl chilikastiketta
1 pss (200 g) pakastekatkarapuja
150 g fetajuustoa kuutioina

Hauduta silputut sipulit ja murskatut valkosipulinkynnet kasviöljyssä. Lisää viinietikka, tomaattimurska ja kalaliemi.
Keitä muutama minuutti. Lisää mausteet ja chilikastiketta maun mukaan. Jatka keittämistä  ja lisää lopuksi joukkoon katkaravut ja fetajuusto. Kuumenna kiehuvaksi juuri ennen syömistä.

Kukkakaalipaistos ohje Teija Andersen, Gloria maaliskuu 2007

2 keskikokoista kukkakaalia
600-700 g jauhelihaa
1 iso sipuli
6-7 tomaattia
tuoretta basilikaa
tuoretta oreganoa
ripaus mustapippuria
suolaa

Valkokastike:
5 dl kevytmaitoa
0,5 dl vehnäjauhoa
2 rkl voita tai rypsiöljyä
250 g juustoraastetta
ripaus muskottipähkinää

Irrota kukkakaaleista kannat ja vihreät lehdet. Paloittele kukkakaalit muutamaan osaan. Kypsennä kukintoja suolatussa kiehuvassa vedessä 5-10 minuuttia.

Ruskista silputut sipulit ja jauheliha. Mausta seos mustapippurilla ja suolalla. Levitä seos isoon uunivuokaan ja lado päälle tomaattiviipaleita. Ripottele tomaateille silputtuja yrttejä makusi mukaan. Lado vuokaan kukkakaalin kukinnot. 

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta mutta älä ruskista. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä ja lisää juustoraaste. Kaada kuorrutuskastike kukkakaalien päälle. Kypsennä paistosta uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna ruuan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.
 

Puolukkajäädyke n. 8 annosta (Sesto etuvinkit 1/2003, - ja nyt se on roskiksessa, jii-haa!)

2 kananmunaa
1,5 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
4 dl vaahtoutuvaa kermaa
(2 rkl punssia tai puolukkalikööriä)
Koristeluun: 
puolukoita
sitruunamelissaa tai minttua

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Soseuta puolukat ja lisää vaahtoon. Mausta halutessasi punssilla tai liköörillä. Nostele viimeksi vaahdotettu kerma seokseen. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun vuokaan. Peitä vuoka foliolla ja laita pakastimeen. Jäädytä mieluiten yön yli tai vähintään neljä tuntia. Kumoa valmis jäädyke noin puoli tuntia ennen tarjoilua vadille ja koristele. Jäädyke irtoaa helpommin vuoasta, kun kastelet vuoan ensin kuumaan veteen. Irrota tarvittaessa varovasti terävällä veitsellä jäädyke vuoan reunoista. 

Karpalokiisseli ja kinuskikastike 4 hengelle  (Visa Nurmi, Suomen Kuvalehti 4/05)

6 dl karpaloita
6 dl vettä
3 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä

2 dl kuohukermaa
0,5 dl kinuskikastiketta

Laita karpalot, vesi ja sokeri kasariin. Kuumenna ja anna kiehua, kunnes karpalot menevät hieman rikki. Siivilöi keitos ja laita takaisin keittoastiaan. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää se marjakeittoon. Anna kiehahtaa, annostele tarjoiluastioihin ja laita kylmään. Vatkaa kermasa melko tiukkaa vaahtoa. Lisää siihen kinuskikastike ja vatkaa vielä. Annostele kylmän kiisselin päälle kinuskikermavaahtoa ja muutama jäinen karpalo.

Kinuskikastike:

2 dl kermaa
1,5 dl fariinisokeria

Kuumenna kerma ja vatkaa sekaan fariinisokeri. Keitä hiljaisella lämmöllä 5-10 minuuttia koko ajan vähän sekoittaen.