Alex täyttää lauantaina neljä. Juhlista oli tulossa monipäiväiset, sillä Kuopion-kummitäti oli työmatkansa yhteydessä tulossa jo torstai-iltana käymään. Mies sairastui, ja se odotettu tapaaminen oli pakko peruuttaa. Huomenna tulevat sukulaiset ja maanantaina lapsivieraat. Totesin jo kauan aikaa sitten, että en selviä näistä valmisteluista työpäivien jälkeen itsekin väsyneenä, Alexin "auttaessa". Olen tänään saldovapaalla.

Aikuisten juhlia vietetään italialaisittain. Kun vieraita tulee myös kaukaa ja yöksi, tarjoamme ensin ruokaa. Pääruoaksi on Toscanalaista maalaispataa, johon tulee kaalia, valkopapuja ja savukylkeä. Pinnalle ripotellaan persiljaa ja ilmakuivatusta kinkusta leikattuja suikaleita. Pata ei tarvitse seurakseen kuin hyvää leipää. Jälkiruoaksi ja kakuksi teen Tiramisun, ja uudella jäätelökoneella jonkin ihanan hedelmäisen tai marjaisen jäätelön tai sorbetin. Tänään varmaan pitäisi päättää, millaista tehdään. Mantelikeksien lisäksi kahvipöytään ei sitten enää muuta katetakaan.

Lastenjuhlille olen jo leiponut jauhelihamuffinseja, -tosin vähän oikoen voitaikinakuoreen-, ja suklaamarenkeja.  Nasu-kakku Ullan unelmien sivuilta voisi olla kiva.  Lapset saavat lisäksi pieniä karjalanpiirakoita ja jäätelöä hekin.

Tämän päivän tavoitteena on saada valmiiksi

* tiramisu
* Nasu-kakun pohja
* ainekset esivalmisteltua pataruokaan

Huomenna

* syntyy aikuisten juhlien jäätelö
* hoidetaan kauppareissu
* juhlitaan

Sunnuntaina

* valmistetaan Nasu-kakku
* tehdään lasten jäätelö

Maanantaina heti työpäivän jälkeen juhlitaan taas.
Tiistaina työpäivän jälkeen ollaan väsyneitäkin väsyneempiä.

Tässä taitaa olla hyvä suunnitelma, -eli ei kun hommiin!


Aikuisten juhlien reseptejä

Tiramisu kakkupohjalla Annikan tapaan (8 annosta, tein 2 x)
....kirjoitan vain ainekset, valmistustapaan ei tarvinne ohjeita ?

Kakkupohja

3 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 keltuainen
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarponejuustoa

Kostutukseen kahvia ja Amaretto-likööriä tai Marsalaa, pinnalle kaakaojauhetta.

Siivilöi kuivat aineet kakkupohjaa valmistaessasi! Vuoka voidellaan ja korppujauhotetaan. Paistolämpötilana olen käyttänyt 175 astetta ja paistanut pohjaa 25-30 minuuttia. Kumoa pohja haaleana ja anna jäähtyä. Halkaise pohja keskeltä kahteen osaan, kostuta levyt ja täytä. Siivilöi pinnalle tummaa kaakaojauhetta (siis kaakaota, ei mitään O'boyta).

Täytteen valmistus: Vaahdota kevyesti keltuainen ja sokerit. Lisää sekaan juusto ja vaahdota vielä kaikkien aineksien seosta yhdessä.

Tiramisun täytyy saada kostua ja maustua, tee se ainakin kaksi tuntia ennen tarjoilua valmiiksi. Minä teen päivää aikaisemmin ja kaakaojauheen pinnalle siivilöin vasta tarjoilupäivänä.

Jogurttijäätelö (oma resepti)

3 kananmunankeltuaista
300 g maitoa
200 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
150 g kermaa
200 g turkkilaista jogurttia

Sekoita keskenään maito, kerma ja vaniljasokeri ja kuumenna kattilassa kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, nosta se välittömästi liedeltä sivuun. anna jäähtyä pari minuuttia ja sekoita sitten joukkoon sokerin ja keltuaisten vispattu seos sekoittaen kaiken aikaa.  Seoksen pitäisi saostua keltuaisista. Lisää viimeisenä joukkoon paksu turkkilainen jogurtti. Valmista massa jäätelökoneessa.

 

 

 

Lastenjuhlien reseptejä

Isot suklaamarengit (Glorian Ruoka & Viini 06/2007, ohje Elina Jyväs)

80 g  tummaa suklaata (kaakaota noin 70%)
8 dl kananmunanvalkuaista
3 dl erikoishienoa kidesokeria (siro)

Lämmitä uuni 125 asteeseen. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Anna sen jäähtyä. Mittaa valkuaiset ja sokeri kattilaan ja sekoita hieman. Kuumenna seosta varovasti keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes se polttaa jo hivenen sormenpäitä.

Kaada valkuais-sokeriseos teräskulhoon ja vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi ja viileäksi vaahdoksi. Lisää sulatettu suklaa ja kääntele se varovasti marenkiseokseen, johon saa mielellään jäädä selkeitä suklaaraitoja. Vuoraa uunipaperi leivinpaperilla. Nosta kookkaita marenkikokkareita leivinpaperille kahdella ruokalusikalla. Paista uunin keskitasolla noin 1 t 30 min - 2 t tai kunnes marengit tuntuvat ulkopuonnaltaan kuivlta. Kytke uunilämpö pois ja anna marenkien kuivua jälkilämmössä noin puolisen tuntia tai kunnes ne tuntuvat keveiltä ja irtoavat leivinpaperista.

Banaanijäätelö (oma muunnos jäätelökoneen mukana tulleesta reseptistä)

1/2 sitruunan mehu
4 banaania
300 g vispattua kermaa
250 g sokeria
3 munaa
ripaus keltaista karamelliväriä

Purista sitruunamehu kulhoon ja paseeraa joukkoon banaanit. Sekoita keskenään munat ja sokeri ja vispaa ne käsin kuohkeahkoksi seokseksi. Lisää banaanisoseeseen kermavaahto ja muna-sokeriseos sekä ripaus keltaista karamelliväriä. Valmista massa jäätelökoneessa jäätelöksi.