Muistattehan suunnitelmamme piknikistä ? Se edistyy, pikku hiljaa.

Pakastimeen on jo valmisteltuna hirvenlihapullia, voisarvia, minikokoinen valkosuklaakakku ja kylmäsavulohipiiraita.

Hirvenlihapullat on tehty ravintola Savoyn keittiöpäällikön Kai Kallion reseptillä, joka on julkaistu Alkon Etiketti-lehdessä 3/2007. Lihapullat saattavat saada seurakseen lautaselle vielä herkkusieniä tai muita grillikasvisksia tai tulla syödyksi sellaisenaan.

500 g jauhettua hirvenlihaa
125 g jauhettua porsaanlihaa
1-2 kananmunaa
2 viipaletta vaaleaa leipää
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 dl täysmallaslageria
1 lihaliemikuutio
suolaa, musta- ja maustepippuria
voita

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota voissa pannulla. Lisää joukkoon lihaliemikuutio ja olt. Hauduta hetki ja kaada leivän päälle. Murustele leipä tasaiseksi massaksi. Lisää liha, kananmunat ja mausteet joukkoon. Sekoita tasainen massa ja muotoile lihapulliksi. Paista paistinpannulla voissa tai uunipellillä 225 asteessa kypsiksi. (Tarjoa perunasoseen ja puolukkasurvoksen kera.)

 

Kylmäsavulohipiiraat olivat todellinen kaapintyhjennys. Pohja oli sellainen superhelppo rahkasta, voista ja jauhoista sekoitettu taikina, jolla reseptillä olen elämäni aikana tehnyt suolaisia piiraita ties minkälaisin täyttein.

200 g vehnäjauhoja
150 g voita ja
250 g maitorahkaa sekoitetaan

Taikina laitetaan jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista, painellaan voideltuun piirasvuokaan sen pohjalle ja reunoille, lisätään täyte, paistetaan 225 asteessa puolisen tuntia.

Täytteeseen tällä kertaa upposi kuullotettuna puolikas purjo, 2 salottisipulia, ruohosipulia ja valkosipulia, sekä creme fraichea, Creme Bonjour-tuorejuustoa, 2 munaa, pippuria, suolaa, muutama jäänyt kylmäsavulohifile hienonnettuna ja tuoretta tilliä. Näin upealta näyttivät jääkaapin siivouksen tulokset :

1242076879_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pienen pieni valkosuklaakakku sai lopullisen muotonsa sellaisesta vahingosta, että kerran yrittäessäni ostaa saunajuomakseni Otto Puolukka-Karpalo- lonkeroa, totesin sen poistuneen pienen K-kauppamme valikoimasta. Kokonaan. Ostin hätäpäissäni Kopparbergin Ahomansikka-Lightin vain todetakseni ennakkoluulojeni osuneen oikeaan: eihän tällaisia makeita teinilitkuja juoda voi, mutta kakun kiilteeseen se varmasti kelpaisi! 

Ideaa piti päästä kokeilemaan. Alkuperäinen valkosuklaakakkuohje on Krista ja Raisa Matilaisen Juhlapalvelu Gourmande Oy:stä.

Valkosuklaakakku

Kakkupohja:
200 g Digestive- tai kauramurokeksejä
80 g voita tai margariinia

Täyte:
300 g Hovi-tuorejuustoa (minä käytän Philadelpiaa)
3 kananmunaa
2 dl sokeria
250 g valkoista suklaata
2 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä (+ noin 0,5 dl vettä)
3 dl kuohukermaa

(Koriste:
valmiita marsipaaniruusuja ja lehtiä)

Koristelut korvasin kokonaan tuoreilla mansikoilla ja siideristä hyytelösokerin kanssa keitellyllä kiilteellä

1. Laita irtopohjaisen vuoan päälle leivinpaperi. Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi tai margariini. Painele seos tasaisesti levinpaperin päälle kakun pohjaksi.

2. Laita liivatelehdet pehmenemään runsaaseen, kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.

3. Erota kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto, keltuaiset ja sokeri tasaiseksi ja lisää valkosuklaa.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi.

5. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

6. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Vatkaa liivateseos juusto-suklaaseokseen. Lisää kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada seos vuoakan keksimurupohjan päälle.

7. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa noin 5 tuntia tai seuraavaan päivään.

(8. Koristele kakku marsipaaniruusuilla ja lehdillä, hedelmillätai syötävillä kukilla ja yrteillä. )

Kakun voi pakastaa.

Tässä kuva kakusta, jonka tein miehen äidille äitienpäiväksi. Jaoin kakun täytteestä osan sille pikkiriikkiselle kakulle, joka lähtee piknikille mukaan, joten täyte olisi ollut himpun korkeampikin ilman pikkukakun tekoa siinä sivussa.

1242076606_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1242076690_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tänään keittelin päärynähilloa. Pääsin päivän hölkkälenkille jo ruoan ollessa uunissa, ja sain vielä vähän ennen kauppojen sulkemisaikaa innostuksen lähteä käymään pyörällä kaupassa päärynäostoksilla. Kai siinäkin vähän kunto kasvaisi ;) . Hillonkeittokin oli episodi sinänsä, sillä olin ottanut kirjastossa Lantlivin päärynähillon ohjeen ylös, kadottanut sen, lähtenyt ostamaan turhautuneena kallista irtonumeroa saadakseni sen yhden ainoan reseptin talteen kun en enää kirjastoonkaan jaksanut uutta reissua tehdä, - ja vain todetakseni, että lehdestä on ilmestynyt uusi numero. Ihan sama : ), väsyneenä päädyin keittelemään hillon säveltäen jotain omasta päästäni. Kuorittua päärynää oli 1 kg, ja keitin sitä noin yhdessä desissä vettä, kunnes päärynät olivat pehmeitä. Soseutin ne nesteeseen ja lisäsin ripauksen (en siis edes 0,25 teelusikallista vain aivan vain ripauksen) kanelia ja noin 300 g hillosokeria. Hillosokerin kanssa keittelin seosta vielä sokeripaketin ohjeen mukaisesti noin 10 minuuttia. Lopuksi lisäsin sekaan vähän saksanpähkinärouhetta ja purkitin hillon. Käytin hillosokeria oleellisesti vähemmän kuin mitä ohjeessa mainittiin, sillä juustojen kanssa nautittavasta hillosta en halunnut äklön makeaa. Siksi jännittää, tuleekohan tuosta hyvää.

Voisarvista taitaa niistäkin olla kuva, täytyypä blogata niistä taas paremmalla ajalla ohje teillekin.

Valmistelut ovat niin mukavia! Broilerin fileestä kehittelen vielä jotain saltimbocca-henkisiä rullia etukäteen, ja H-hetkille jää sitten salaatin teko, juustojen osto ja juomien hankinta. Jos reissuun lähtee mukaan dippikastikkeita ja vihanneksia, ovat nekin to do -listalla vasta viime hetkillä. Sinihomejuustodippi ja hummus vai sittenkin hummus ja tsatsiki ? Kaiken kaikkiaan, nyt voi kai jo alkaa suunnittelemaan päivää!

Tänään huomasin pelästyksekseni, että olen viikon kai nyt lenkkeillyt joka päivä. Hölkännyt, pyöräillyt ja rullaluistellutkin eilen. Lajia vaihtelemalla ei ole tullut mikään paikkakaan kipeäksi.  Suunnittelin ensin kahta urheilusuorituksetonta päivää viikolle, ja kuntoilua viitenä, mutta en muistanut pitää kuin yhden vapaan, oli niin hyvä fiilis aikaansaamisesta.