Ensimmäisten kokeilujen jälkeen lähdin tietoisesti kokeilemaan materiaalin työstöä siitä näkökulmasta, mitä kaikkea voisin opetella itse. Sukujuhliin tein itselleni ensimmäiseksi koruksi hyvin samankaltaisen korun kuin serkulleni.

Epäonnistuneen ristiriipuksen sijaan tein miehen kummipojalle kokonaan uuden korun, ja tässä kokeilin onyx-kiven käyttöä koristeena. Luonnonkivet eivät kestä polttoa, joten taustaltaan tasainen kivi on liimattu jälkikäteen poltetun korun pintaan Hobby Pointissa suositellulla Uhu Power-yleiskontaktiliimalla, joka jätti joustavan sauman ja oli heidän testeissään ollut paras yhdistettäessä kiveä ja metallia.

Tässä välttämättömien eli juhlissa tarvittujen korujen lisäksi sitten ilman minkäänlaista visiota tehtyjä kokeiluja.  Ainoa tärkeä tavoitteeni oli oppia hyödyntämään epäonnistuneita koruja edes jonkin verran. Yllä vasemmalla oleva pikkukukka oli tehty korvaamaan vastaavaa pikkukukkaa, josta olin onnistunut murtamaan yhden terälehden. Yllä oikealla näkyvä helmi oli toistaiseksi tekemistäni kokeiluista paksuin massaltaan. Halusin nähdä, miten paksumpi koru käyttäytyisi ja miten reikä kutistuisi poltossa. Allaoleva kuva on otettu polttamattomista koruista.

Alarivissä vasemmalla on ensimmäinen zirkonia-koruni. Zirkonia on upotettu saveen ennen polttoa, sillä se kestää kuumuutta luonnonkiviä enemmän. Monikerroksinen kukka on epäonnistuneen korun hyödyntämisyritys. Keskimmäisen kerroksen kukkanen on juuri se kukka, josta katkaisin terälehden. Liimasin poltetun korun osat hopeasavilietteellä uuteen tuoreeseen saveen (alin kukkakerros) ja laitoin tuoretta savea päälle tuollaisen renkaan, ihan vain pitääkseni keskikerroksen osat seuraavassa poltossa paikoillaan. Keskustan sisään koristeeksi upotin vielä epäonnistuneesta korusta talteen nipsaisemani valmiin hopeisen riipuslenkin. Alarivin toinen sydän on koristeltu epäonnistuneen korun jäänteistä syntyneellä murskalla korun osia  tongeilla pilkottuani. Alarivin oikeanpuoleisimmassa korussa yritin samoin kuin kukkariipuksessa hyödyntää jo poltettua korunosaa yhdistettynä tuoreeseen saveen. Ylempi nelisakarainen tähtikuvio on epäonnistuneen ristiriipuksen keskusosa.

Jälleen poltin liian läheltä tai liikaa tuota pientä kukkaa, sillä yksityiskohtia alkoi sulaa ja lenkki siinä sivussa.  Sydämet ja kompassiruusu onnistuivat hyvin, eli vanhaa korunosaa voi polttaa uudelleen tuoreen saven kanssa. Helmeen tuli kummallinen lohkeama, joka näkyy vasta myöhemmissä kuvissa. Kolmikerroksisen kukan olen kuvannut samoin myöhemmin osana korua, johon sen liitin.

Tässä se hopeahelmeen tullut lohkeama. En tiedä vielä, mistä helmen hajoaminen johtui, toivottavasti opin myöhemmin! Siitä lähti hyvin selvärajainen pala pois yrittäessäni kiillottaa valmista, poltettua helmeä.

Kolmikerroksisen kukan oli tarkoitus päätyä osaksi korua, jonka tein sopimaan yhdessä uuden juhlamekkoni kanssa. Ensimmäinen riipus, jonka tein itselleni, saa jäädä arkikäyttöön.  Juhlakorun värien sommittelu lähti mekkoni väreistä.

Tällainen korusta tuli:

Kolmikerroksinen kukka on keskellä korua alimmaisena. Kaikki kukat on tehty kakunkoristeluun tarkoitetuilla muoteilla Bake&Partystä. Edelleen kannustan: muottien kanssa on helppoa työskennellä nopeasti ennen saven kuivahtamista, ja muottien etsimisessä kannattaa käyttää luovuttaan.

Kompassiruusun kanssa päätin kokeilla vielä patinointia rikkimaksalla, jotta kokeiltuna olisi sitten monenlaisia tekniikoita.

Yritin pienellä siveltimellä värittää kompassiruusun sakaroita, mutta vaikutusajan jälkeen rikkimaksaa pois huuhdellessani patinointi levisi kaikkialle koruun. Ohjeen mukaan sitä pitäisi pystyä käyttämään yksityiskohtiin juuri siveltimellä, mutta minä en siinä onnistunut. Vieressä värierojen vertailun vuoksi patinoimaton sydänkoru. Kompassiruususta tuli Alexin oma kaulariipus. Hän on käyttänyt sitä jo useita kertoja ja korusta tuli hänelle tärkeä. Lukon sijoitin jälleen eteen, jotta Alex osaisi korun avata niin halutessaan itsekin.

Mukavia kokeiluja, ihan kaikki epäonnistunut ei siis tarkoita väistämättä täysin hyödyntämättä jääviä susikappaleita!