Vuoden verran olen haaveillut siitä ylimääräisestä ajasta, jonka tarvitsisin tutustuakseni Hopeasaveen materiaalina. Aiheesta löytyy paljon infoa ja nettikauppa täältä.

Tänä kesänä kahteen perhejuhlaan sitten ajattelin kokeilla lahjaksi itse tehtyjä koruja. En ole koskaan oikein innostunut korujen tekemisestä, mutta tämä materiaali tuntui jännittävältä.  Helmien pujottelu peräkkäin siimaan on jotenkin tavattoman tylsää, tähän tuntui heti liittyvän sellainen erilainen itse tekemisen ja epäonnistumisen meininki, - vaaramomentti, jota minä kaipaan innostuakseni, sopivasti haasteita. Omaan jääräpäiseen tyyliini päätin opetella alkeet itse,. ja menen sitten ehkä myöhemmin kursseille, jolloin uskon saavani materiaalin käsittelystä perusteet hallitessani myös kurssista enemmän irti. Ihana-askartelulehden alkukesän numerossa oli mielestäni riittävän tarkat ohjeet kotikokeiluun.  Tilasin hopeasavea, kaulimen, 1,5 mm paksut kaulinnassa tarvittavat muovituet, tekstuurilevypaketin, rikkimaksaa patinointikokeiluja varten, kaksi onyksikiveä, muottisarjan, kuitulevyn polttoa varten, teräsharjan kiillotusta varten ja kukkamuotit.  Kaivelin lisäksi esille kaikkia muoteiksi soveltuvia tarvikkeita myös kotoa.

Tältä näyttää itse hopeasavimöykky.

Ensimmäinen kaulintayritys tarttui muovitablettiini. Sitten keksin käyttää tekstuurilevyn pintaan suositeltua ruokaöljyä minimaalisen sipaisun myös muovitabletin pinnalla kaulintakohdassa. Materiaali tuntui kuivahtavan kovin nopeasti, ja se, että mielessä täytyi olla suunnitelma jo valmiiksi, tuli selväksi hyvin äkkiä. Kuivahtava materiaali murtuilee eikä ole niin elastinen, siksi nopeus on valttia.

Sitten alkoi sujua. Tekstuurilevyillä sai yksinkertaisen kuvion näyttämään vähän viimeistellymmältä. 1,5 mm paksuun savilaattaan saa vielä hyvin upotettua valmiit koukut ripustusta varten.

 

Monenlaisia muotteja saa verkkokaupasta, mutta kaikkeen ei kannata tuhlata heti rahaa ennen kuin selviää, mitkä työkalut oikeasti ovat todella välttämättömiä. Tässä rei'itän savilevyä vaniljatangon lasiputkilolla. Keittiökaappien inventaario on tarpeen!


Ensimmäisellä askartelukerralla syntyi tällaisia korunosia. Tässä ne ovat vielä polttamattomina, matkalla kuivumaan. Ylin kukka on kotoa löytyneellä pienellä piparkakkumuotilla tehty.

 

Poltto tuntui ensikertalaiselta haasteellisimmalle. Missä ja miten uskaltaisin sen tehdä? Minula oli käsikäyttöinen butaanipoltin keittiössä, sen kanssa oli tarkoitus touhuta. Olin todennäköisesti jopa ylivarovainen, mutta laitoin palamattoman, Hopeasaven nettikaupasta tilaamani kuitulevyn mikron grillivastuksien käyttöön tarkoitetun metallitelineen päälle ja grillitelineen metallivuokaan. Metallivuoan kanssa lähdin sitten lähikallioille, varmasti palamattomalle alustalle. Ja millaisia koruja sain sitten aikaiseksi? Palataan siihen seuraavassa postauksessa !